ORC Araştırma Anketi: Yüzde 58.7 Başkanlık Sistemi İstiyor

ORC Araştırma Anketi: Yüzde 58.7 Başkanlık Sistemi İstiyor

ORC Araştırma tarafından düzenlenen ankette toplumun belli kesimlerinden seçilen 200'er vatandaşa yeni Anayasa içerisinde başkanlık sistemini görmek isteyip istemedikleri soruldu. Olumlu destek yüzde 58.7 oranında çıktı.

ORC araştırma şirketi tarafından gerçekleştirilen başkanlık sistemi anketinden yüzde 58.7 olumlu sonuç çıktı. "Toplumun Yeni Anayasa ve Başkanlık Sistemine Bakışı" başlığıyla toplum içerisinden çeşitli kesimler üzerinde yapılan anket 36 ilde bin 400 kişiyle gerçekleştirildi.

Anket 200 hukukçu, 200 akademisyen, 200 muhtar, 200 yerel yönetici, 200 sivil toplum kuruluşu temsilcisi, 200 sanayici ve iş adamı ve 200 öğrenci üzerinde gerçekleştirildi. En yüksek destek oranı 69.5 ile muhtarlardan gelirken, en düşük destek ise 47.5 oranıyla hukukçulardan geldi.

Yeni Anayasa'nın başkanlık sistemini de içermesini destekliyor musunuz sorusu yöneltilen vatandaşlardan toplam olarak yüzde 58.7'lik bir oran desteklediği yönde cevap verirken, yüzde 41.3'lük bir oran ise olumsuz olarak cevap verdi.

Üniversite öğrencileri ve Akademisyenler diğerlerine nazaran daha düşük

Başkanlık sistemini desteklemek üzerine sorulan soruya üniversite öğrencilerinin yüzde 43'ü olumsuz yanıt verdi. Üniversite öğrencilerinin yüzde 57'si ise olum yanıt verdi. Son aylarda üzerine büyük tartışma yaşanan akademisyenlerin desteği ise yüzde 52 civarında kaldı. Akademisyenlerin yüzde 48'i yeni Anayasa'da başkanlık sisteminin yer almasını istemedi.

medyaege-orc-arastirma

Muhtarların yüzde 69.5'i olumlu cevap verdi

Ankete katılan 200 muhtarın yüzde 69.5'i başkanlık sisteminin yer aldığı Anayasa'ya olumlu cevap verirken, başkanlık sistemini en çok destekleyen kesim muhtarlar oldu. Muhtarları sanayici ve iş adamları yüzde 65.5 destek ile takip etti.

Yerel yöneticiler ve STK temsilcileri de destekledi

Yerel yöneticilerinin ağırlıklı olarak olumlu yaklaştığı yeni Anayasa'da başkanlık sisteminin yer alması sorusuna yüzde 39 olumsuz cevap verirken yüzde 61 olumlu olarak cevapladı. Sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin de yüksek destek verdiği başkanlık sisteminin anketine yüzde 58.5 olumlu yüzde 41.5 olumsuz cevap verildi.

En düşük olumlu cevap hukukçularda

Ankete katılan 200 hukukçunun sadece yüzde 47.5'i başkanlık sisteminin yeni anayasa içerisinde yer almasına destek verdi. Hukukçuların yüzde 52.5'i başkanlık sisteminin yeni anayasa içerisinde yer almasını istemedi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.