Pazarlarda yeni dönem başladı

Pazarlarda yeni dönem başladı

İzmir Büyükşehir Belediyesi, semt pazarlarında koronavirüsün yayılmasını engellemek için gerekli önlemleri hayata geçirmeye başladı.

Bundan böyle semt pazarlarında temel gıda ve temizlik maddesi dışında bir şey satılmayacak, sebze ve meyve seçilmeyecek, pazarcılar tarafından önceden poşetlenip satışa sunulacak. Tezgahlarının arası da açılacak.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, İBB Bilim Kurulu ve TMMOB Gıda Mühendisleri Odası'nın önerileri ve İçişleri Bakanlığı’nın genelgesi kapsamında İzmir'deki semt pazarlarında koronavirüsün yayılmasının engelleyecek önlemleri hayata geçirmeye başladı. Kurallar ilk kez bu sabah Bornova Özkanlar Pazarı’nda uygulandı.

Yeni kurallar kapsamında semt pazarlarında temel gıda ve temizlik maddesi dışında başka bir ürünün satılması yasaklandı. Sebze ve meyvelerin önceden poşetlenmesi, pazar tezgahları arasında en az üç metre mesafe olması, pazara gelen yurttaşların vücut ısılarının ölçülmesi gibi önlemler Bornova’da olduğu gibi tüm semt pazarlarında uygulanacak.

unnamed-(1)-530.jpg

Önce dezenfeksiyon yapıldı

İzmir Büyükşehir Belediyesi İklim Değişikliği Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi’ne bağlı ekipler pazarı halka açılmadan önce pazar yeri ve tezgahlar dezenfekte etti. Pazara giren yurttaş ve pazarcıların vücut ısısı ölçüldü ve maske dağıtıldı. TMMOB Gıda Mühendisleri Odası yetkilileri esnafı el hijyeni, eldiven ve maske kullanımı konusunda bilgilendirdi, meyve ve sebzelerin hazır poşetlerde satılması konusunda da uyardı. İzmir Pazarcılar Odası Esnafı yetkilileri, Büyükşehir ve Bornova Belediyesi’ne ait zabıta ekipleri de kontrol ve bilgilendirme amacıyla pazarda görev yaptı.

Yeni önlemleri yerinde denetleyen İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Yıldız Devran, “Uygulama yeni, yılların pazar alışkanlıklarını değiştirmek zor ama pazarcı sayısının azalması, tekstil ve diğer ürün satışının olmaması nedeniyle tezgah sayısının azalması mesafenin korunması açısından bize avantaj sağlıyor. Pazara gelen yurttaşların en kısa sürede alışverişlerini tamamlayıp evlerine dönmeleri çok önemli. Bu konuda tüm İzmirlilerin sağduyulu davranmasını rica ediyorum” dedi.

Pazarlar 19.00'a kadar açık olacak

İçişleri Bakanlığı'nın yayımladığı genelge ile halk arasında “sosyete pazarları” olarak bilinen ve giyim eşyası, oyuncak, züccaciye gibi ürünlerin satıldığı pazarlar, ülke genelinde ikinci bir talimata kadar kurulamayacak. Meyve ve sebze pazarları ise en geç saat 19.00’a kadar faaliyet gösterebilecek.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.