Pembe bileklik kampanyası başladı!

Pembe bileklik kampanyası başladı!

İzmir Kent Konseyi ve MEMEKANDER işbirliğinde Pembe bileklik kampanyası hayata geçirildi

Kampanya kapsamında basın açıklamasını Meme Kanseri İle Savaşım Derneği (MEMEKANDER) Başkanı Prof. Dr. Ayfer Haydaroğlu yaptı. Meme kanserinin neredeyse bir kadın hastalığı olduğuna dikkat çeken Haydaroğlu, “Koltuk altı lenf bezlerine sıçrama yapması halinde, yayılmayı önlemek için koltuk altı lenf bezlerinin çıkartılması gerekir. Bu türde bir ameliyattan sonra koldaki lenfatik sistem bozulmakta olup, taraf kolda lenfödem gelişmesi olasılığı bulunmaktadır. Lenfödem tedavisi oldukça güç, hastanın yaşam kalitesini düşüren bir durumdur. Lenf ödem oluşmaması için; lenf bezi alınan koldan tansiyon ölçülmemesi, o kola iğne yapılmaması, serum takılmaması gerekir. Ayrıca o kolla ağır yük kaldırılmamalı, halı, kilim silkeleme gibi işlemler yapılmamalı, böcek ısırıklarından, kesik ve yanıklardan sakınılmalıdır. Pembe bileklik, takan kişiye lenfödem riski taşıdığını, uyması gereken kurallar, dikkat etmesi gereken davranışlar olduğunu hatırlatır”dedi.

bileklik2-min-(1).jpg

Hasta ne kadar dikkatli olursa olsun, istenmeyen bir trafik kazası yahut bayılma gibi nedenlerle tıbben bilinçsiz durumda kalabildiğine dikkat çeken Prof. Dr. Haydaroğlu, “Böyle bir hastaya tıbbi müdahale sırasında sağlık görevlileri farkında olmadan bu koldan damar yolu açabilir, tansiyon ölçebilir ya da sıcak-soğuk kompres uygulayabilir. Bu müdahaleler lenfödem gelişmesi açısından ciddi risk faktörleridir. Pembe bileklik, sağlık personeline bilgi veren, uyaran özel bir simgedir. Sağlık personeli ve başkaları pembe bileklik takan kişinin koltuk altında lenf bezi olmadığını anlar, bilir. “Pembe Bileklik” meme kanserinde lenfödem farkındalığı için uluslararası kabul görmüş bir simgedir”şeklinde konuştu.

Bileklikler evde kullanılan deterjanlara, sabunlara, güneşe, denize dayanıklı ve meme kanserinin rengi olan pembe renkli elastik, silikon bir malzemeden üretilmiştir. Banyo yaparken, eller yıkanırken bilekliği çıkarmak gerekmez. Meme Kanseri İle Savaşım Derneği (MEMEKANDER)’in 2019 yılında gerçekleştirdiği “PEMBE BİLEKLİK” projesi kapsamında İzmir Kent Konseyi ve İzmir Kent Konseyi Engelli Meclisi ile pembe bileklerin ücretsiz dağıtımı yapılmaktadır. 1-8 Nisan 2021 tarihleri arasındaki Kanser Haftasından başlayarak, pembe bilekliklerimizi meme kanserli koltuk altı lenf bezleri çıkarılmış hastalara, bu hastalara verilmek üzere hastanelerin cerrahi servislerine, meme cerrahlarına ve radyoterapi ünitelerine ücretsiz dağıtmaya başlıyoruz. İhtiyaç duyan kişiler meme cerrahisi olan hastanelere, MEMEKANDER’e ve İzmir Kent Konseyi’ne başvurabilirler.

PEMBE BİLEKLİK TEMİN ADRESLERİ:

İZMİR KENT KONSEYİ: Konak Çok katlı Otoparkı altı, Konak Centre, No.53-54 Konak-İzmir MEMEKANDER: Prof Dr Ayfer Haydaroğlu, Onkomer Onkoloji Merkezi. Bornova

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.