Pentagon'dan flaş Türkiye açıklaması

Pentagon'dan flaş Türkiye açıklaması

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Genel Müfettişi Glenn Fine'nın düzenli aralıklarla hazırladığı ve DAEŞ'e karşı mücadele edilen operasyonda gelinen noktanın değerlendirildiği raporların en sonuncusu kamuoyunun gündemine oturdu.

Raporda, "DAEŞ, Türkiye'nin operasyonu ve sonrasında ABD askerlerinin azaltılmasını Suriye içindeki kapasitesini ve kaynaklarını yeniden toparlamak ve yurt dışında saldırı planlama kapasitesini güçlendirmek amacıyla istifade etti" ifadesi kullanıldı.

Raporda DAEŞ mensuplarının Suriye'de terör örgütü PKK/YPG kontrolündaki gözaltı merkezlerinde tutulan mahkumların firar etmesini sağlama teşebbüsünde bulunmasının muhtemel olduğuna dikkat çekildi. ABD Başkanı Donald Trump, Amerikan askerlerini Suriye'nin kuzeyinden çekme kararı almış ve Türkiye de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 9 Ekim'de terör örgütü PKK/YPG güçlerine karşı Barış Pınarı Harekatı'nı başlatmıştı. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) Suriye Milli Ordusu (SMO) ile giriştiği operasyon, başta ABD olmak üzere dünya genelinde tepkiyle karşılanmıştı. ABD Kongre üyeleri, harekat nedeniyle Türkiye'ye yaptırımlar öngören tasarılar hazırlamıştı. Hem Demokratlar hem Cumhuriyetçiler Türkiye karşıtı cephede yer alınca, Başkan Trump çekilme planını yumuşatmıştı. Trump, ABD askerlerinin bölgede petrol sahalarının korunması için kalacağını belirtmişti. Suriye'den kısmi çekilme tamamlandığında bölgede yaklaşık 600 ABD askerinin kalacağı ifade ediliyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.