Plastik sektörünü rahatlatan karar

Plastik sektörünü rahatlatan karar

Plastik sektörü, “Kimyasalların Kaydı, Değerlendirilmesi, İzni ve Kısıtlanması (KKDİK)” uygulamasının 31 Aralık 2026 tarihine ertelenmesi ile rahat bir nefes aldı.

23 Aralık 2023 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan Cumhurbaşkanlığı Kararı sonrasında KKDİK nihai kayıt yükümlülüğü takvimi; yıllık 1000 ton ve üzerinde imal veya ithal edilen maddeler için 31 Aralık 2026’ya, yıllık 100 ton ve üzerinde imal veya ithal edilen Sucul Akut 1 ve/veya Sucul Kronik 1 (H400, H410) zararlılık kategorisinde olan maddeler için 31 Aralık 2026’ya, yıllık 1 ton ve üzerinde imal veya ithal edilen toksik Kategori 1A veya 1B zararlılık kategorisinde olan maddeler için 31 Aralık 2026, yıllık 100 ile 1000 ton arasında imal veya ithal edilen maddeler için 31 Aralık 2028’e, yıllık 1 ile 100 ton arasında imal veya ithal edilen maddeler için ise 31 Aralık 2030 tarihine ertelendi.

Kararı değerlendiren Ege Plastik Sanayicileri Derneği (EGEPLASDER) Yönetim Kurulu Başkanı ve Plastik Sanayicileri Federasyonu (PLASFED) Yönetim Kurulu Üyesi Şener Gençer, sektörü tedirgin eden uygulamanın, teknik olabilirlik açısından da sorunlu yönler içerdiğini belirtti.

sener-gencer-1.jpg

Erteleme olmaması durumunda KKDİK Yönetmeliği Kapsamına giren tüm kimyasal maddelerin, 31 Aralık 2023 tarihine kadar Ön Kayıt ve Kayıt işlemlerinin tamamlanması gerektiğini kaydeden Gençer, şu değerlendirmeyi yaptı; “1 Ocak 2024 tarihi itibarıyla kaydı tamamlanmamış tüm kimyasalların, kayıt işlemleri tamamlanana kadar imal veya ithalatı yapılamayacaktı. Uygulama için gerekli olan testler ve bu testlerin hemen hiçbiri ülkemizde yapılamıyor. Test maliyetinin sadece plastik sektörüne maliyeti 3 milyar dolara yakın seviyede olacaktı. Firmaları kayıt yapmak için Avrupa’daki konsorsiyumlardan ilgili kimyasalın kayıt dosyasını satın almak istediğinde ise karşılarına zorluklar çıkarılıyordu. Bu sorunların çözümü yolunda sektörümüzün sivil toplum kuruluşları olarak Federasyonumuz PLASFED ve Plastik Sanayicileri Derneği (PAGDER) ilgili kamu otoriteleri ile aylar süren son derece verimli bir çalışma sürdürdü. Bu çalışmalara katkı koyan tüm meslektaşlarımıza ve Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’mıza yürekten teşekkür ediyoruz.”

"RAHAT BİR NEFES ALDIK"

Hammaddede %88 oranında ithalata bağımlı bir sektör olan plastikte, KKDİK uygulaması ile üretimin sekteye uğrama olasılığı bulunduğunu kaydeden EGEPLASDER Başkanı Şener; gerek girdi maliyetleri gerekse hammadde fiyatlarında yaşanan yüksek akışkanlık ile mücadele eden sektörün erteleme kararı ile rahat bir nefes aldığını sözlerine ekledi.

KKDİK YÖNETMELİĞİ NEYİ AMAÇLAMIŞTI?

Kimyasalların Kaydı, Değerlendirilmesi, İzni ve Kısıtlanması Hakkında Yönetmelik (KKDİK); Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından, Avrupa Birliği REACH Mevzuatı’na uyumun sağlanması için hazırlandı.

23 Aralık 2017 tarihinde yürürlüğe giren yönetmeliğe göre, kayıt kapsamından muaf tutulmadığı sürece, imalatçı veya ithalatçı başına yılda 1 ton veya üzeri miktarlarda imal veya ithal edilen tüm maddelerin ve salınım yapması planlanan eşyaların içindeki tüm maddelerin, Kimyasal Kayıt Sistemine kaydı yapılması gerekiyordu.

KKDİK Yönetmeliği Kapsamına giren maddelerin, 31.12.2023 tarihine kadar Ön Kayıt ve Kayıt Kayıt işlemlerinin tamamlanması gerekirken, 01.01.2024 tarihi itibariyle kaydı tamamlanmamış maddeler, kayıt işlemleri tamamlanana kadar imal veya ithal edilemeyecekti.

Resmi Gazete’de yayınlanan Cumhurbaşkanlığı Kararı sonrasında uygulama, üretim ve ithalat hacimlerine göre değişen bir takvimle 31 Aralık 2026 tarihi ve sonrasına ertelendi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.