Politik Beko!

Politik Beko!

Ali Eyce yazdı..

Kani Beko: 2013’de işçi örgütlenmesi DİSK Başkanı seçildi, şimdilerde ise CHP İzmir Milletvekili. İZBAN işçilerinin yaptığı greve ‘Politik’ diye açıklama yaptı. 

Uzun yıllar işçilerin örgütlü sendikasında başkanlık yapmış, şimdiler de ise milletvekili olmuş yani politikacı olmuş birisi olarak Sayın Kani Beko’dan daha iyi bu durumu kimse bilemez.

Kesinlikle doğru bir açıklama.

Tıpkı onun gibi işçilerin örgütlü sendikası olan Demiryol- İş Sendikası İzmir Şube Başkanı Hüseyin Ervüz'ün, "Yapılan yüzde 25 teklif sendikaya değil, doğrudan işçilere yapıldı. Arkadaşlarımız bu teklifi reddetti. Bu değerlendirme sonucuna göre greve çıkılır" dediği gibi.

Bir atasözümüz vardır, ‘Kişi kendinden bilir işi’. Sayın Kani Beko, işçi örgütünün başında olarak geçirdiği zamanlarda işçilerle ilgili ne kadar politik davrandıysa, bugün de başında olmadığı ama başında olduğu gibi bir işçi örgütlenmesi olan İZBAN çalışanları da aynı şeyleri yapıyor.

Yani hak ettiklerini düşündükleri ücretleri alabilmek için grev yapıyorlar.

İşçilerin grev kararı almasının yerel seçim atmosferi içine girildikten sonra olmasını politik neden olarak gösteren Sayın Beko’nun bu söylemine de sonuna kadar doğru. Aynı Sayın Beko,  işçi örgütlenmesinin başındayken, politik davranıp milletvekili olduğu için bunu en iyi bilendir.

Grevdeki İZBAN işçileri, yerel seçimlerde herhangi bir partiyi destekleyecekleri konusunda bir açıklama yapıtı mı bilemiyorum.

Grevdeki İZBAN işçileri, herhangi bir belediye başkanı adayının desteklediklerini açıkladılar mı onu da bilemiyorum.

Grevdeki İZBAN işçilerinden tek duyduğum, ‘Maaşımıza,  emsal işleri yapan işçilerin aldıkları ücretler seviyesine gelecek kadar zam yapılsın’

Sayın Kani Beko, açıklamalarıyla grevden çok, işçinin hakkından çok, işçilikten çıkıp, politikacı olmanın verdiği değişimle yorumluyor ve grevi zamanlaması nedeniyle politik olarak yorumluyor.

Bak onda da haklı.

İşçiler, gerçekten çok politik davranıyorlar. Aylardır verilmeyen haklarını alabilmek için bula, bula seçim dönemini bulmuşlar.

İşçiler, bu grevi, yaz aylarında, herkesin deniz kıyısında olduğu, şezlonglarda güneşin karşısında yağlanarak keyif yaptığı zamanlarda yapabilirlerdi.

Türkiye’de, İzmir’de gündeme seçim girmişken, ben vatandaşın sorunlarını biliyorum, çözüyorum, çözüm üretiyorum, hakkı olana hakkını veriyorum, haksız olana da haddini bildiriyorum diyen politikacıları, böylesine haksız şekilde sıkıştırmak işçiler açısından pek de akıllıca bir şey olmasa gerek. 

Seçimler eskisi gibi değil Sayın Kani Beko.

Seçimler artık sadece oy kullanılan bir mekanizma değil Sayın Kani Beko.

Seçimler artık, hesapların sorulmasına, hesapların yapılmasına ve değerlendirmelerin paylaşılmasını fırsat veren bir zemin.

İZBAN işçileri de, bir dönem işçilerin başkanlığı yapan siz kadar zeki, siz kadar hesabını bilen ve en az siz kadar hakkını arayacak şekilde politika yapıyor.

İşçilerin sadece oy kullanan seçmen olmadığını ise, yine en iyi siz bilirsiniz!

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.