PORTÖR MUAYENESİ İÇİN KANUN TEKLİFİ

PORTÖR MUAYENESİ İÇİN KANUN TEKLİFİ

Gürer: “Gıda üreten yerlerde çalışacaklar için portör muayenesi ve akciğer filmi zorunlu olmalı”

Gürer, portör muayenesi ile ilgili tehlike için Kanun Teklifi verdi

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, sağlığımızı tehlikeye atan portör muayenesi olmadan işçi çalıştıran işyerlerine yaptırım uygulanması ve portör muayenesi olmadan çalıştırılamaması için hazırlamış olduğu Kanun Teklifini TBMM’ye sundu. Gürer, “Gıda üretim ve satış yerlerinde işe girişlerde ve işe girdikten sonra belli periyotlarda portör muayenesi de dahil sağlık kontrolünün yaptırılması şarttır” dedi.

“ONUNCU KALKINMA PLANINDA VARDI, HAVADA KALDI”

Bu konuda onuncu kalkınma planının süresi dolduğu halde söylenenlerin hiçbirinin yapılmadığını hatırlatan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Önümüzdeki süreçte de yapılacaklar madde olarak yazılmış, bundan sonra ne kadar olur bilmiyorum ama Türkiye için büyük bir tehlikeye daha dikkat çekmek istiyorum. Gittiğiniz lokantada, fırında, benzer iş yerlerinde kaçak işçiler çalışıyor. Bunu gittiğiniz zaman siz de görüyorsunuz, saptıyorsunuz. Geçmişte gıdayla ilgili üretim yapılan her yerde portör muayenesi ve akciğer filmi çalışanlar için zorunluluktu ancak bununla ilgili yapılan düzenlemede çalıştırana bu iş bırakıldı. Bir salgın hastalığın ya da birinde olan hastalığın size bulaşabileceği bir yol da gıdadır. Bu konunun dikkate alınması gerekiyor. Daha önce gıdayla ilgili denetimler belediyenin de yapabildiği bir olaydı ancak bu, Tarım Bakanlığına geçti, Tarım Bakanlığının kadroları bu konuda yeterli değil. Yeniden belediye zabıtaları eliyle bu kontrollerin yapılması gerekiyor. Merdiven altı üretimin, kayıt dışının kontrol altına alınmaması sağlığımız açısından ayrıca sorunlar yaratıyor” ifadelerini kullandı. 

 

“İNSAN SAĞLIĞIYLA DOĞRUDAN İLGİLİ PORTÖR MUAYENESİ NEDEN KALKTI?”

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer sunmuş olduğu Kanun Teklifinin gerekçesinde şu ifadelere yer verdi, “Ülkemizde yabancı uyruklu olup kayıt dışı ya da izinli çalışanlar önemli ölçüde gıda üretim sektöründe yer almakta, restoran ve üretim işlerinde çalışmaktadır. Düşük ücret ile zor koşullarda yaşam sürdüren yabancı uyrukluların sağlık durumları doğrudan binlerce kişiyi etkileyecek sorunlar üretebilir. Gıda üretiminde portör muayenesi ve akciğer filmi ve doktor muayenesi daha önce zorunlu iken bu değiştirilip tercihe bırakılmıştır, insan sağlığı ile doğrudan ilgili bu durumu ortadan kaldıracak düzenleme şarttır” dedi.

“İŞÇİLERE 6 AYDA BİR MUAYENE ŞARTI, MUAYENESİZ İŞÇİ  ÇALIŞTIRAN İŞVERENE PARA CEZASI”

Teklifinde, gıda üretim ve satış yerleri ile toplu tüketim yerlerinde çalışanların, işe girişlerinde portör muayenesi de dahil sağlık kontrolü yaptırmak ve bunların sonuçlarını iş yerine ibraz etmek zorunda olmasını talep eden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, değiştirilecek maddede, Bu muayenelerin 6 ayda bir yenilenmesi, söz konusu muayeneleri yaptırmadan işçi çalıştıran iş yerlerine ilk ihlal için 500 Türk lirası, sonraki ihlaller için ise her defasında 1000 Türk lirası idari para cezası verilmesini talep etti.CHP’li Gürer, “Gıda, insan sağlığını doğrudan ilgilendiriyor. Gıda üreten yerlerde çalışanlar portör muayenesi ve gerekli sağlık kontrollerinden geçtikten sonra işe başlamalıdır. Üretimin tüm aşamasının denetimi kadar, sağlıksız çalışanın durumu da önemlidir" dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.