Prim ve vergi borçları faizsiz ertelenmeli!

Prim ve vergi borçları faizsiz ertelenmeli!

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, her fırsatta TBMM’de sorunlarını gündeme getirdiği esnafı işyerlerinde ziyaret ederek talep ve şikâyetlerini dinlemeyi de ihmal etmiyor. 

Niğde merkez ve bazı ilçelerinde  geçtiğimiz hafta başlattığı ziyaretlerine devam eden Ömer Fethi Gürer kapı kapı gezdiği esnafın sorunlarını TBMM gündemine taşıdı. CHP Milletvekili Gürer, dün geldiği Niğde’de esnaf ziyaretlerine kaldığı yerden devam etti. 

BİR DOKUNDU BİN AH İŞİTTİ 

Cadde ve sokaklarda tüm esnafları tek tek gezerek sorun ve taleplerini dinleyen CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, girdiği her işyerinde bir dokunup bin ah işitti.  Gürer’e dert yanan işyeri sahipleri pandemi sürecinin neden olduğu olumsuzlukların esnafı büyük oranda etkilediğini belirterek, “Artık dayanacak gücümüz kalmadı. Siftah yapmadan kapattığımız günler oluyor. Evimize ekmek götüremeyecek duruma geldik. Kira desteğinden yararlanan esnaf sayısı çok az. Destek miktarı da zaten çok düşük. Biz sorunlarımıza kalıcı çözüm istiyoruz” dediler.

fotograf-3-002.jpeg

DEVLETTEN DESTEK OLARAK SADECE 5 ADET MASKE ALDIM 

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, pandemi sürecinde işleri önemli ölçüde daralan  Niğde Ata Sanayi Sitesi’ndeki esnafa ziyaretler gerçekleştirdi. Gürer’in ziyaret ettiği bir mobilya atölyesinin sahibi Şefik Aydoğan, artık dayanacak güçlerinin kalmadığını belirterek, “Küçük esnafın ayakta kalma şansı yok. Pandemi koşullarının başladığından bu yana devletten 1 lira dahi destek almadım. Ne kira nede sosyal destek verdiler. Sadece TC kimlik numaramla eczaneden 5 adet ücretsiz maske aldım. Başka hiçbir destek almadım” dedi. 

KİRA YARDIMI ALAMIYORUZ 

Bazı bölgelerde esnafa 500 TL tutarında kira yardımı yapıldığını duyduğunu anlatan Şefik Aydoğan, “Ancak bizim buralarda destek  kriterlerine uyan esnaf yok. Sigorta primini, BAĞ-KUR’unu ödeyemeyen, işçi çalıştıramayan, hesabı blokeli olan, senedi protesto edilen esnaf bu yardımları alamıyor. Kira yardımları, pandemi sürecinde koşulsuz bir şekilde tüm esnafa verilmeliydi” diye konuştu. 

DÖVİZ DÜŞTÜ AMA MALZEME FİYATLARI ARTMAYA DEVAM EDİYOR

Aydoğan, mobilya sektöründe çok sayıda malzemenin ithal olduğuna da dikkat çekerek, döviz kurları yükselişteyken bu malzemelerin fiyatının da yükseldiğini, ancak dövizde gerileme dönemine girildiği halde fiyatların düşmediği gibi daha da arttığını ifade etti. 

ÜRETİM MALZEMELERİNİ SATIYORLAR 

Aydoğan, bazı esnaf kesiminin borçlarını ödeyebilmek için ekmek teknesindeki üretim için kullandığı malzemeleri bile satmak zorunda kaldığına da şahit olduğunu belirtti. 

MAĞDURİYET BÜYÜK

Pandemi sürecinde alınan tedbirler kapsamında kapalı olan işyerlerinde büyük mağduriyet yaşandığını anlatan  Ömer Fethi Gürer ise, faal olan işyerlerinde ise ciddi gelir kaybının oluştuğuna dikkat çekti. 

ESNAF BATIYOR

Gürer, kısıtlama nedeniyle kapalı olan kahvehane, internet kafe, kıraathane, elektronik oyun salonu, bilardo salonu, halı saha işletmeleri, düğün salonu ve paket servisiyle sınırlanan restoran, lokanta, pastane, kafe ve kafeterya işletmelerinin adeta batma noktasına geldiğine vurgu yaptı. 

FATURALAR 1 YIL SÜREYLE FAİZSİZ ERTELENMELİ 

Esnafın sosyal güvenlik prim ödemeleri ile vergi, elektrik, doğalgaz fatura bedellerinin bir yıl süreyle faizsiz ertelenmesi gerektiğini belirten CHP Milletvekili Gürer, sigorta prim borcu nedeniyle esnaf ve sanatkarların sağlık hizmetlerinden yararlanabilme süresinin normalleşme sürecine kadar sürdürülmesinin şart olduğunu ifade etti. 

NORMALLEŞME SAĞLANINCAYA KADAR ESNAFA DOKUNMAYIN 

Ödenmeyen kredilerin de normalleşme sağlanıncaya kadar ertelenip faizlerin silinmesi yönündeki taleplerin mutlaka dikkate alınmasını isteyen CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Krediyi ödeyemeyeni kara listeye almak yerine destek kredisi alınması sağlanmalıdır. Esnafa geçici destek değil, ayakta kalmasını sağlayacak destek verilmelidir” diye konuştu. 

 38 BİN ÖĞRENCİ YOK 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Niğde esnafının en önemli gelir kaynağından birinin de Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi olduğuna işaret ederek, “Ancak pandemiden dolayı üniversitede yüz yüze eğitimin olmaması nedeniyle 38 bin öğrencinin eğitim gördüğü üniversitede öğrencinin gelmemesi, esnafı büyük ölçüde zor duruma soktu. 150 bin nüfuslu Niğde’de 38 bin öğrencinin yüz yüze eğitime başlamamış olmasından kaynaklanan sorunlar, esnafın belini büktü” ifadelerini kullandı. 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.