Prof. Dr. Fehmi Akçiçek, “Tüm önlemlerinizi alın, mutlaka dışarı çıkın”

Prof. Dr. Fehmi Akçiçek, “Tüm önlemlerinizi alın, mutlaka dışarı çıkın”

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Dahiliye Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Fehmi Akçiçek, yaşlılara çağrıda bulundu

Prof. Dr. Fehmi Akçiçek, “İleri yaşta olanlar sadece COVID-19 tehdidi altında değil. Sürekli evde kalarak belki virüs tehlikesinden uzakta kalıyor olabilirsiniz, ama hayatımızı tehdit eden sadece virüs değil hareketsizlik, kendimize güvensizlik, dostlarımızdan uzak olmaktır” dedi. “Yaşlılar sokağa çıkmalı” diyen Prof. Dr. Akçiçek, “Önemli olan neyi, nasıl yaptığımız. Dostlarımızla konuşalım, ama yüzümüzde maskemiz olsun, mesafemiz olsun, görüştüğümüz alanlar açık mekanlar olsun. Mutlaka hareket edin, evlere hapsolmayın. Tüm önlemlere dikkat ederek mutlaka dışarıya çıkın” diyerek yaşlılara çağrıda bulundu. 

60101c88-fdc0-45c5-b13b-bfc900fa35cc.jpg

PANDEMİ YAŞLILARI MUTSUZ ETTİ

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Dahiliye Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Fehmi Akçiçek, “Şu anda hastanede normal hastalarımızı da kabul etmeye başladık. Biz şu an yaşlılarla ilgileniyoruz. Hemen hemen hepsinde psikolojik rahatsızlıklar, kendine güvensizlik ve kas erimeleri başlamış durumda. Bu en az virüs kadar tehlikeli. Yaşlanmakta olan insanlara mesajım, tüm tedbirinizi alın ve sokağa çıkın. Bir an önce hayatla karşılaşın, yürüyüş yapın, insanlara selam verin, sakın evlerinize hapsolmayın” dedi.

“AŞI OLUN” ÇAĞRISI

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Geriatri Bilim Dalı ve Tazelenme Üniversitesi Yürütücüsü Doç. Dr. Sevnaz Şahin ise “Yaşlılarımızı aşı koruyor evet ama ne kadar koruyor henüz tam olarak bilmiyoruz. Aşımızı olalım, ama maske ve mesafe kuralına da uyalım. Ne ile karşılaşacağımızı bilmiyoruz, klinik çok farklı seyredebiliyor. O nedenle özellikle ileri yaştaki kişilerin mutlaka aşı olması gerekiyor. Ama unutmayalım ki aşı olsak da önemlere uyalım” diye konuştu. 

AİLE İÇİ BULAŞLAR ARTTI

Özellikle şu aralar aile içi bulaşların çok arttığını dile getiren Doç. Dr. Sevnaz Şahin, “ aile içi görüşmelere çok dikkat etmek lazım. Önlemlerin hafif gevşetilmesiyle birlikte aileler daha çok bir araya gelmeye başladı. Çalışanların olması, aile içindeki özellikle yaşlılar için risk oluşturuyor. Pandemi aslında geçmedi hala aynı şiddetiyle devam ediyor ve bu gerçeği unutmamak gerekiyor” dedi. 

AŞI OLSAK DA MASKE VE MESAFEYE DEVAM

Pandemide üçüncü dalga yaşayıp yaşamadığımız konusuna da değinen Doç. Dr. Şahin, “Keskin sınırlarla onu çizmek çok mümkün değil, ama bir dalgalı seyir seyrettiği kesin. Önlemler arttıkça vaka sayıları azalıyor, önlemlerin bir miktar gevşemesiyle mutasyonlarla birlikte seyir tekrar yükseliyor. Aşı olmak, bir miktar toplumsal rahatlama getirmiş olabilir diye düşünüyorum. İnsan aşı olunca tamamen korunuyorum zannediyor, ‘Bu risk kalktı, antikorum da var’ diyor, fakat işin aslı öyle değil. Aşı olalım, ancak aşının koruyuculuğunun belirli bir ölçüye kadar olduğunu da unutmayalım. Aşı olsak da maske ve mesafeye devam etmemiz gerekiyor” diye konuştu. 


 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.