Prof. Dr. Tancan Uysal, Aysel Ateş Abdullazade’ye konuştu

Prof. Dr. Tancan Uysal, Aysel Ateş Abdullazade’ye konuştu

Aysel Ateş Abdullazade,  Smile İzmir Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği Ortodonti Uzmanı Prof. Dr. Tancan Uysal ile röportaj yaptı. 

İşte o röportaj;

Merhaba değerli Medya Ege okuyucularım! Güzel gülüşler sağlıklı dişlerin var oluşundan kaynaklanır. Bu sebeple sizlere faydalı bir röportaj hazırladık. Sizleri  Prof.Dr.Tancan Uysal ile diş sağlığı üzerine yaptığımız bu röportajın detaylarına davet ediyorum.  

Güzel ve özgüvenli bir gülümseme mutluluğu arttırır. Buradan yola çıkarak sizin insanları özgüven ve mutlulukla buluşturduğunuzu söyleyebilir miyiz? 
    
Kesinlikle söyleyebiliriz. Çünkü bize gelen hastaların büyük bir çoğunluğu dişleri yamuk düzgün sıralanmıyor diye yıllarca gülmemiş, gülümserken dişleri görünmesin diye eliyle ağzını kapatan hastalar. Gülmeyi unutmuşlar. Gülmekten utanır olmuşlar. Bu sebeple tedaviyle dişleri düzelince daha rahat gülüyor, sosyal çevreye karışıyorlar. Bu da özgüvenlerinin artmasına neden oluyor. Mutlulukları artıyor. Hatta tedaviden sonra gülmekten ağzım hiç kapanmıyor diyen hastalarım bile var. 

Diş eğriliklerinin çözümü dişlere takılan teller ile sonuçlanıyor. Ama bu teller hem görüntü olarak hem de konfor açısından elverişli değil. Bunun yerine sizin anlatımlarınızla şeffaf plak diş tekniği ile insanları tanıştıralım istiyorum. 
    
Memnuniyetle. Şeffaf plaklar dişlerin sıralanması için artık gelişen dijital dönüşüm ve teknolojiyle gündemimize giren yeni bir tedavi yöntemi. Hastalarımızın dişlerindeki her türlü bozukluğu bu plaklar aracılığıyla düzeltebiliyoruz. Almış olduğumuz üç boyutlu ölçüler üzerine üç boyutlu planlamalarla dişlerin en son alacağı durumu belirliyoruz. Dişlerin nasıl düzeleceğini hastalarımıza gösteriyoruz. Bu aşamadan sonra plaklar üretiliyor. Hastalarımızın tedavisi için bir seri plak hazırlanıyor. Her bir plak her bir dişi 0.2 mm hareket ettirip, 0,2 derece döndürüp, kökünü de 0,1 derece hareket ettirebiliyor. Hastalarımız plaklarını değiştirdikçe bu değişiklikleri ağzında görüyoruz. Problemin şiddetine göre bazı hastalar 10 plak bazısı 80 plakla düzeliyor. Plaklar 7-10 günde bir değiştiriliyor. Ortalama 1-1,5 yılda dişler tamamen düzeliyor. 

Bildiğim kadarı ile hastalarınız sadece Türkiye’nin dört bir yanından değil, aynı zamanda yurdışından da oluyor. En çok hangi tedavi uygulaması için müracaatlar oluyor? 
    
Evet şu an İstanbul, Şırnak, Van, Adana ülkemizin her yerinden hastamız olduğu gibi, Almanya, Makedonya, İngiltere, Kazakistan, Bulgaristan gibi birçok ülkeden de hastamız oluyor. Sağlık turizmi kapsamında hastalar en çok ülkemize implant uygulamaları, zirkonyum ve lamina kaplama ya da köprü yaptırmak, şeffaf plaklarla dişlerini düzelttirmek ve beyazlatma yaptırmak için geliyorlar. 

img_2511-001.jpg

İmplant yapımı ne zaman ve hangi aşamada tercih ediliyor? İmplant bir öneri ya da tercih midir, yoksa belli bir aşamadan sonra oluşan mecburiyet mi? 
    
Herhangi bir diş eksikliğinde eskiden yandaki dişler kesilir, küçültülür ve üstlerine köprüler yapılırdı. Artık eksiklik varlığında o bölgeye kemiğe basit bir operasyonla implant yerleştiriliyor. Bu implantın çene kemiğiyle kaynaşması bekleniyor. Yandaki dişlere zarar verilmeden eksik bölgeye diş yapılıyor. Dolayısıyla implant bir lüks ya da sadece bir öneri değil, ağza zarar vermeden yapılan bir uygulamayla kesinlikle bir ihtiyaç, nispeten bir mecburiyettir. 

Ortodontik tedaviden sonraki süreç ve başarılı dişlerin ortalama süresi hakkında biraz bilgi verir misiniz? 
    
Tedavilerimiz yaklaşık 1-2 yıl gibi ortalama sürelerde tamamlanıyor. Ortodontik tedavilerden sonra hastalarımıza başlangıç probleminin şiddetine göre değişen sürelerde pekiştirme tedavisi uyguluyoruz. Bunu sadece dişler tedavi sonrasında geri dönecek korkusuyla değil de, yaşla birlikte meydana gelen fizyolojik çene daralmaları veya öne doğru büyümeye devam eden alt çenenin hareketlerine karşılık bir önlem olarak yapıyoruz. Dişleri arkadan incecik bir telle bağlıyor, tekrar geri dönmelerinin önüne geçiyoruz. Hayat konforunu bozmayan bu uygulamadan sonra tek istediğimiz arka bölgedeki dişlerin iyi temizlenmesi ve günde bir kez iple o bölgenin arınmasıdır. 

img_3715-002.jpg

Ortognatik çene ameliyatı konusunda biraz bilgi verebilir misiniz?
    
Alt çenenin aşırı önde olması, sağa ya da sola kayık olması, yüzde asimetrilerin görülmesi, üst çenenin çok geride olması, alt çene küçüklüğü, dikey yönde yüzün aşırı uzun olması, dişlerin ön kısmının şiddetli düzeyde açıklığının olduğu vakalarda sadece tellerle yapılan ortodontik uygulamalar yetersiz kalıyor. İdeal estetik değerlere bu şekilde ulaşılamıyor. Böyle durumlarda hastaların beklentilerine göre ortognatik cerrahi tedaviyi planlıyoruz. Polikliniğimize gelen hastaların detaylı muayenelerini uzman doktorlarımız gerçekleştirip, ihtiyaca göre tomografileri, yan kafa filmleri, panoramik filmleri ve fotoğrafları çekildikten sonra yapılan planlamanın ardından hastalarımızın önce ortodontik tedavisi yapılıyor. Yıllarca bu bozuk duruma adapte olmuş olan dişlerdeki kompanzasyon denilen uyumlar açılıyor ve ameliyata hazırlanıyor. Daha sonra Ortognatik çene ameliyatı yapılıp birkaç ay daha ortodontik tel tedavisi bitirilip tedavi sonuçlandırılıyor. 

Biraz genel ve sıradan bir soru gibi görünebilir, ama şunu sormak istiyorum. Sağlıklı dişlerin temel kuralı nedir? 
  
 Bence temel kural dişleri iyi fırçalamak ve düzenli aralıklarla mutlaka diş hekimi kontrollerinden geçmek. Siz ne kadar dişlerinize bakarsanız onlar da size o kadar uzun süre bakarlar. 

“Hollywood smile” terimi kullanılıyor son zamanlar. Bunun özel kriterleri var mı? 
   
 Son yıllarda Hollywood starları gülüşleri ile dikkat çekmeye başlamış ve “Hollywood smile” terimi ortaya çıkmıştır. Hollywood gülüşü için bilimsel verilerle ortaya konmuş altın kurallar vardır. Örneğin dişlerin düzgün sıralanmaları, dudakların simetrik olması, gülümseme çizgisinin simetrisi, yan bölgelerde gülümseme sırasında görünen minimal karanlık boşluklar, dudak çizgisi, gülümseme simetrisi ve dişlerin yatay eğimi gibi faktörlerin genel olarak değerlendirilmesi ve ona göre bu kriterlere uygun olması güzel bir gülümseme için çok önemlidir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.