Protein tozu ve benzer takviye ediciler, doktor kontrolünde alınmalı

Protein tozu ve benzer takviye ediciler, doktor kontrolünde alınmalı

Niğde Milletvekili Ömer Fethi GÜRER’in  "Protein tozu ve farklı gıda takviyelerinin zararları”na ilişkin soru önergesine Sağlık Bakanı Fahrettin Koca cevap verdi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in “Spor yapan gençler kas geliştirici hormon içerikli farklı gıda takviye ediciler almakta ve sonuçta başta karaciğer olmak üzere bedenlerinde zarar görücü sonuçlar oluştuğu bilim insanlarınca ifade edilmektedir. Protein tozu ve benzer takviye ediciler için doktor kontrolünde alınmasının sağlanması, reçete ile kullanım ve satışında reçete zorunluluğu ile sağlanması düşünülmekte midir? İçerik olarak bu tür takviye edicilerin zararları incelenip önlem alınmakta mıdır?” şeklindeki sorularına Bakan, “Takviye edici gıdaların üretim, ithalat, ihracat ve kontrolüne ilişkin usul ve esasların Tarım ve Orman Bakanlığınca belirlenir” diye cevap verdi.

SAĞLIK BAKANLIĞI İNCELEMELİ

Bakan Koca, “ Sporcu gıdaları mevzuatı, takviye edici gıdalar mevzuatından ayrı olup, takviye edici gıdalar mevzuatını kapsamamaktadır. 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanununun 28 inci maddesinin birinci fıkrası gereğince, takviye edici gıdaların üretim, ithalat, ihracat ve kontrolüne ilişkin usul ve esaslar Tarım ve Orman Bakanlığınca belirlenmektedir. Takviye edici gıdaların ithalatı, üretimi, işlenmesi ve piyasaya arzı ile ilgili iş ve işlemler 02.05.2013 tarih ve 28635 sayılı Resmi Gazete' de yayımlanan "Takviye Edici Gıdaların İthalatı, Üretimi, İşlenmesi ve Piyasaya Arzına İlişkin Yönetmelik", 16.08.2013 tarih ve 28737 sayılı Resmi Gazete' de yayımlanan ‘Türk Gıda Kodeksi Takviye Edici Gıdalar Tebliği’ ve Yönetmelik kapsamında hazırlanan ‘Takviye Edici Gıdaların Onay İşlemleri Uygulama Talimatı’ çerçevesinde yürütülmektedir. Takviye Edici Gıdaların İthalatı, Üretimi, İşlenmesi ve Piyasaya Arzına İlişkin Yönetmelik'in ‘Takviye Edici Gıdanın Piyasaya Arzı’ başlıklı 13'üncü maddesinde ‘Takviye edici gıdalar, ithalatçısının ve/veya üreticisinin ve/veya işleyicisinin kendi satış yerinde, piyasaya arz ettiği gıda işletmelerinde veya bu işletmelerin toptan satış depolarında veya gıda işletmecisi tarafından beyan edilen alan adı ve URL adres veya adreslerinde veya gıda işletmecisi ile sözleşme yapılan doğrudan satıcı tarafından satışa sunulmak zorundadır.’hükmü yer almaktadır. 

Sporcu gıdaları; "Türk Gıda Kodeksi Sporcu Gıdaları Tebliği" ve "Türk Gıda Kodeksi Özel Beslenme Amaçlı Gıdalara Eklenebilecek Bileşenler Tebliği" başta olmak üzere Türk Gıda Kodeksinin ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde denetlenmektedir. Sporcu gıdalarının ambalajında, ürünün kullanım amacı ve şekli, beslenme referans tablosu ve ürün Tebliğinin ambalajlama ve etiketleme - işaretleme bölümünde yer alan bilgilerin yer alması gerekmektedir. Sporcu Gıdaları Tebliği kapsamındaki ürünler kafein içermemeli, hormon ve hormon artırıcı maddeler ile ilaç etken maddeleri bulundurmamalıdır.” dedi.

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Gençlerin kullandığı ürünlerin etkileri ve yansımaları, Sağlık Bakanlığı takip ve kontrolünde olmalıdır. İnsan sağlığını olumsuz kılan her sonucun Sağlık Bakanlığının kontrolünde olduğu bir gerçektir.

Bu nedenle takviye edici ve gençlere geçici enerji veren her madde irdelenip, incelenmeli ve bu nedenle sağlık birimlerine yansıyan sonuçlar gözlenmelidir. Geleceğimiz gençlerimizin sağlığı, Bakanlığın doğrudan ilgi alanı olmalıdır. Protein tozu ve benzer takviye edicilerin, doktor kontrolünde alınmasının sağlanması, reçete ile satış sağlanması Sağlık Bakanlığının doğrudan uğraş vereceği bir sorun olmalıdır” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.