Pullu Kadınlar izleyicilerini bekliyor

Pullu Kadınlar izleyicilerini bekliyor

Uluslararası Fotoğraf Sanatı Federasyonu(FIAP)’nun Usta unvanlı ilk Türk fotoğrafçısı Ali Rıza Demir, iki kadının hayat mücadelesini anlatıyor.

Ali Rıza Demir’in bir buçuk yıl boyunca fotoğrafladığı Gülsüm ve Hülya’nın hikâyesi, 14-24 Kasım 2022 tarihleri arasında Pullu Kadınlar Sergisi ile Karşıyaka Hamza Rüstem Fotoğraf Müzesi Galerisinde İzmir’de olacak.

pullu-kadinlar-1.jpg

Fotoğraflarının ve serginin hikâyesini anlatan Demir “Emekli subayım. Okul hayatımda da meslek hayatımda da her anımda fotoğraf oldu, ne yaptıysam fotoğraf yanımda ilerledi. Görev nedeniyle Malatya, Ağrı, İzmir, İstanbul ve Mersin’de hayatımı geçirdim. 2017 yılında emekli olunca Mersin’e yerleştim. Burada yaşadığım sitenin yakınlarında, bölgedeki herkesin yakından tanıdığı, sahilde balık temizleyen kadınları tanıdım. Altmışlı yaşlarındaki Gülsüm Çeyiz ve kırklı yaşlarındaki Hülya Ceviz. Sohbetlerle hayatlarının derinine indikçe onların hikâyelerini fotoğraflarımla anlatmaya karar verdim. Bir buçuk yıl boyunca aralıksız fotoğraflarını çektim. Yüzme bilmeyen ama hayatlarını denizden kazanan iki kadının hikâyesi... Hayatın tüm zorluklarına direnen iki kadının hayat mücadelesi var fotoğraflarda. Kentte yazlıkçıların yaşadığı, hani sosyetik semt olgusu vardır ya kentlerde öyle bir site grubunun yakınında 2002 yılından bu yana balık temizliyorlar. Hayatın zorlukları karşısında abla kardeş olmuşlar, birlikte mücadele ediyorlar. Sahilde bir masa, iki sandalye, bir şemsiye ve balıkları koydukları buz dolu kaplar, hayatları olmuş. Kışın soğuğu, yazın sıcağı balık temizliyorlar. Temizledikleri balıkların pulları üzerlerine yapışıyor. Bu yüzden serginin adı “Pullu Kadınlar” oldu zaten" diye konuştu.

pullu-kadinlar-2-ali-riza-demir.jpgpullu-kadinlar-4.jpgpullu-kadinlar-3.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.