Putin imzayı attı! O anlaşmadan çekildi...

Putin imzayı attı! O anlaşmadan çekildi...

Rus lider, ABD ile nükleer silah anlaşmasını askıya alacak imzayı attı ve Moskova da resmen anlaşmadan ayrıldı.

Rusya, ABD'nin attığı adımdan yaklaşık bir ay sonra Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması'ndan (INF) resmen çekildi. Rus lider Vladimir Putin, Moskova'yı söz konusu anlaşmadan çıkaran imzayı attı.

ABD Başkanı Donald Trump'ın geçen yıl anlaşmadan çekileceklerini açıklamasıyla gözlerin çevrildiği Washington, Şubat ayı başında resmen masadan kalkmıştı.  INF anlaşması, eski ABD Başkanı Ronald Reagan ve Sovyetler Birliği lideri Mihail Gorbaçov arasında 1987 yılında imzalandı.

Anlaşma uyarınca, menzili 500 ile 5 bin 500 kilometre arasında olan karadan havaya orta menzilli füzelerin yasaklanması öngörülüyor. Denizden ateşlenen füzeler ise bu anlaşma kapsamında yer almıyor. Bu anlaşma, Soğuk Savaş'ın son dönemlerinde iki süper gücün nükleer savaş tehdidini azaltmak amacıyla başlattığı üç bacaklı silahsızlanma sürecinin bir parçası. Bu sürecin bir diğer bacağını START olarak bilinen stratejik silahların sınırlandırılmasıyla ilgili görüşmeler ve diğerini de uzay silahları konusundaki müzakereler oluşturuyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.