Rahim Ağzı Kanserinde Buna Dikkat!

Rahim Ağzı Kanserinde Buna Dikkat!

İzmir Özel Sağlık Hastanesi Jinekolojik Onkoloji Cerrahisi Uzmanı Dr. Hakan Yetimalar, Rahim Ağzı Kanseri hakkında bilgi verdi.

İzmir Özel Sağlık Hastanesi Jinekolojik Onkoloji Cerrahisi Uzmanı Dr. Hakan Yetimalar, kadın üreme sisteminde sık görülen ve ölümlere neden olabilen rahim ağzı kanserinin tedavisinde erken teşhisin önemli olduğunu ifade etti.

Hastalığa HPV adı verilen bir virüsün neden olduğunu dile getiren Dr. Yetimalar, “HPV etkisi olmadan rahim ağzı kanseri olmaz. Bu artık tamamen oturmuş bir bilgidir. HPV rahim ağzı kanserine neden olduğu bilinen bir virüs olup yapılan araştırmalarda rahim ağzı kanserlerinin hemen hemen tamamında dokuda HPV bulunduğu saptanmıştır. Bu virüs rahim ağzı dokusuna yerleştikten sonra yıllar içinde kansere zemin hazırlayan değişmelere ve sonunda kanser gelişmesine neden olmaktadır. Batı ile aramızdaki farkın nedeni ise 2007 yılından itibaren Avrupa, Avustralya, Kanada gibi ülkelerin kızları henüz çocuk yaşta aşılamasıdır. 9-11 yaşlarında yapılan HPV aşısı o bireyi ömür boyu %99,9 kanserden korumaktadır. Ülkemizin de bu adımı atması gerekmektedir. Ulusal aşı programına HPV dahil edilinceye kadar ise tüm kadınların 55 yaşlarına kadar ve ekonomik gücü yeterli olan ve HPV Durumu ne olursa olsun bu aşıyı yaptırmaları %80 leri aşan oranlarda koruyucu etki sağlar”dedi.

dr-hakan-yetimalar-1.jpeg

HPV TESTİ YAPILMALI

Yapılan HPV testlerinin sonucunda gerekli tedavinin uygulanmaya başladığına da kaydeden

Jinekolojik Onkoloji Cerrahisi Uzmanı Dr. Hakan Yetimalar, şöyle devam etti: “HPV testi pozitif olan hastalar Kadın Hastalıkları Doğum ve Jinekolojik Onkoloji Uzmanları tarafından takip edilmekte ve kanser göstergesi olabilen bulguların saptanması durumunda hastalara gerekli tedavi zamanında verilebilmektedir. Böylece HPV ile enfekte rahim ağzı dokusunda kanser gelişme riski azaltılmakta ya da gelişmiş olan rahim ağzı kanserinin erken tanısı mümkün olmaktadır”

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.