Retina cerrahisi nedir?

Retina cerrahisi nedir?

Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mete Güler, Hatem göz kliniğinde başarıyla uygulanan retina cerrahisi ve hastalıkları hakkında bilgiler verdi.

Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mete Güler, başarıyla uygulanan retina cerrahisi ve hastalıkları hakkında bilgiler verdi. “Retina, gözün ışık ışınlarına hassas bölümüdür. Retina gözün arka tarafında, ince bir tabaka halinde geniş bir alanda yerleşmiştir” diyen Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mete Güler, retina cerrahisi ve hastalıkları hakkında önemli bilgilendirmelerde bulundu.

Retinayı etkileyen hastalıkların görme kaybına neden olabileceğini ifade eden Uzman Prof. Dr. Mete Güler, “Işık ışınları kornea, lens ve vitreusu geçerek retinadaki fotoreseptör adı verilen sinir hücrelerinde bir elektriksel aktiviteye neden olurlar. Bu elektriksel aktivite birbiri ile ilişkili hücreleri uyararak, beynin arka kısmında yer alan görme merkezindeki hücrelerce algılanır ve görsel imajlar ortaya çıkarılır. Retinayı etkileyen hastalıklar elektriksel uyarı yolağını bozarak kısmi veya tam görme kaybına neden olurlar. Retina hastalıklarının bir kısmı medikal yani ilaç tedavisi ile tedavi edilirken, bazı retina hastalıklarında cerrahi gerekmektedir” dedi.

Cerrahi gerektiren retina hastalıklarını da sıralayan Dr. Güler, “Cerrahi gerektiren retina hastalıkları çok sayıda olmakla birlikte en yaygın olanları şunlardır: Retinanın bulunduğu göz yüzeyinden ayrılması anlamına gelen retina dekolmanı. Şeker hastalığına bağlı gelişen retina büzülmelari-ayrılmaları ve göz içerisine olan yaygın kanamalar. Uygun şekilde tedavi edilmemiş retina damar tıkanıklıklarına bağlı gelişen göz içi kanamalar. Göz arkasını etkileyen kazalar ve yaralanmalar. Keskin görme merkezinde (maküla) delik anlamına gelen maküler hol hastalığı. Keskin görme merkezinin (maküla) üzerini kaplayan zar oluşumları anlamına gelen epiretinal membranlar sayılabilir” ifadelerini kullandı.

Retina cerrahisinin tecrübeli ellerde yapılmasının önemli olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Mete Güler, ‘Retina cerrahisi konvansiyonel (klasik) ve pars plana vitrektomi şeklinde iki ana gruba ayrılabilir. Konvansiyonel retina cerrahisinde göz içerisine girilmez. Göz dışından müdahale ile göz içindeki patolojiler iyileştirilmeye çalışılır. Daha güncel olan pars plana vitrektomi cerrahisinde ise göz çevresinde genellikle 3 adet 0.6 mm çapında delik açılmakta ve bu deliklerden göz içerisine sokulan aletler ile cerrahi müdahaleler gerçekleştirilmektedir. Pars plana vitrektomi cerrahisi tecrübe ve altyapı gerektiren bir ileri müdahale cerrahisidir. Uygun şekilde yapılan retina cerrahileri ile görme kaybı giderilir ve görmenin daha da azalmasının önüne geçilmiş olunur” şeklinde konuştu.

Retina hastalıklarının vakit kaybedilmeden tedavi edilmesi gerektiğinin altını çizen Gaziantep Özel Hatem Hastanesi Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mete Güler, “Retina cerrahilerinde en önemli unsurlardan birisi de cerrahi müdahalenin zamanlamasıdır. Çoğu retina hastalıklarında erken müdahale başarı şansını arttırır. Gecikilen cerrahi müdahalelerde başarı ihtimali düşmekte ve görsel kazanım sınırlı olmaktadır” diye konuştu.

aw033594-01.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.