Reyhan Altın,  'yeni yatırım merkezi Karadağ!'

Reyhan Altın, 'yeni yatırım merkezi Karadağ!'

Başarılı Yaşam Koçu Reyhan Altın, cazibe merkezi Karadağ'ın yatırım olanaklarını anlattı

Karadağ hakkında bilgi veren Başarılı Yaşam Koçu Reyhan Altın, "Karadağ, doğanın şaşırtıcı derecede güzel olduğu, mitlerin gözlerinizin önünde açıldığı, harika anılar yarattığı ve büyük karşılama kalplerinin olduğu küçük bir ülke. Bu onun büyüklüğü ile ilgili. Karadağ'ın olduğu yer orası. Ve bu güzelliklerinin yanı sıra Avrupa'nın yani başında olmasından dolayı yeni yatırım merkezi Karadağ" dedi.

5b3f15c25379ff0c4044962e.jpg

Soru : Biraz Karadağ’dan bahseden misiniz? Ve Karadağ serüveni nasıl başladı sizin için?

Reyhan : Karadağ, 2006 yılından beri bağımsız olan ve şu anda turizm destinasyonlarında dünyanın zirvesine çıkan Yugoslavya'nın en küçük çocuğu.  İstanbul'dan veya Paris’ten uçakla 2 saatten az, Romadan 1 saat, Dubai'den beş, Karadağ dünyanın geri kalanına yakın. Denizde yüzmeye gidip bir gün içinde karlı dağların tepesinde yürüyüş yapabileceğiniz bir yer. En lüks ve minimalizm arasında seçim yapabileceğiniz bir yer. Bir adrenalin arasında acele ya da tam huzur. Saklanmayı veya kalabalığa katılmayı seçebileceğiniz yer. Her şeyi almayı seçebileceğiniz yer burasıdır.

Bu, bir milyondan az insanın yaşadığı, Avrupa'nın yedinci en küçük ülkesi. Büyüklüğü hakkında konuşan Karadağ, Avrupa'nın en derin kanyonu, Balkanların en büyük gölü, en uzun yeraltı nehri ve dünyanın en uzun insanı ile kendini gösteriyor. Şey… en uzun ikinci. Burası en güneydeki buzul kökenli koy, en temiz nehir ve Avrupa'daki en son yağmur ormanlarından biri, en eski zeytin ağacı, en son pelikan tesisi ve yaz aylarında en sıcak Avrupa şehri.

Karadağ, doğanın şaşırtıcı derecede güzel olduğu, mitlerin gözlerinizin önünde açıldığı, harika anılar yarattığı ve büyük karşılama kalplerinin olduğu küçük bir ülke. Bu onun büyüklüğü ile ilgili. Karadağ'ın olduğu yer orası.

ülkemizden göç etmek isteyen kişi sayısı gittikçe artıyor.rahatlıkla göç edebileceğiniz, oturum izni alabileceğiniz ülkelerden birisi Karadağ(Montenegro).Doğası, İnsanları, Fırsatları ve Yaşam Şartları açısından mükemmel bir ülke.

Bana gelince, Altı yıldır Bireysel ve Kurumsal danışmanlık yapıyorum. Karadağ geç olduğuna üzüldüğüm keşiflerimden biri. Bir danışanım vasıtasıyla haberdar olduğum bu fırsatlar ülkesine şimdi danışmanlığını yaptığım firmaları taşıyorum. 

whatsapp-image-2019-10-14-at-07.52.50.jpeg

Soru : Peki bu taşıma ne şekilde oluyor orada bir çözüm ortağınız var mı?

Reyhan : Tabi ki var. Adriyatik Danışmanlık’la çalışıyorum. 2013 ‘ten beri bölgeyi tanıyan ve kendine bir yer edinmiş danışmanlık firmasının Fransız ve Türk vatandaşı olan sahibi Ayhan Beyle ortak kararlar alıp danışan firmaları ya da ilk kez iş yeri acacak olan firmaları en doğru şekilde yönlendiriyoruz.

Soru : Neden Karadağ ? Neden orada iş yeri acmak bu kadar popüler? Yatırım alanları mı bol? Vergi avantajı mı var ? Biraz anlatır mısınız? 

Reyhan : Karadağ, Balkanlar'daki en dinamik ekonomilerden birini sunuyor. 1990'ların çekişmesinden ve 2006'da Sırbistan'dan bağımsız olmasından sonra, Karadağ hükümeti tekil olarak refah yaratmaya odaklandı.

Bu, Karadağ'da bir şirket kurmayı mümkün olduğunca kolaylaştırarak girişimcileri cezbetmek anlamına geliyor.

Karadağ, girişimcilerin yerini değiştirmeyi seçtiği ülkelerin listesinde lider bir konumda. O yüzden:

    •    Şirketinizi Karadağ'a kaydettirmek kolaydır.
    •    Karadağ'da şirketinizin vergi oranının Avrupa'da neredeyse hiç bir yerde bulunmayacağından daha düşük olacaktır.
    •    Ülke euroyu kullanıyor ve modern küresel ekonomiye yakın bir şekilde bütünleşiyor.

1 Ocak 2018 itibariyle, mal ve hizmet satışlarında uygulanan standart KDV % 21'dir. Yıllık net satışları 18.000 € 'dan fazla olan herhangi bir şirket hükümete kayıt yaptırmalı ve aylık olarak KDV yatırmalıdır.

Karadağ'a ithal edilen mallar, değeri 75 avronun altındaysa KDV'den muaf tutulur.

Eğer Karadağ vergi ikametgahı değilseniz, ama burada şirketinizi kurar ve işletirseniz, eve temettü, faiz ve telif ücreti olarak gönderdiğiniz gelirler için stopaj vergisi ödersiniz.

Genel olarak, standart% 9'luk oran, avrupada uygulanan en düşük vergi oranıdır ve bu da yatırımcı açısından Karadağ’ı seçmek konusunda çok önemli bir etken.

montenegro-mer-adriatique-kotor-croisieurope-slider-dhd-shutterstock-e1542709690977-850x570-001.jpg

Soru : Karadağ da yaşam şartları nasıl ? İklimi, insanları?

Reyhan : Karadağ beş ülkeye sınırı olan bir ülke dolayısıyla farklı kültürlere sahip. Devlet halkının mutluluğuna fazlasıyla önem verdiği için insanlar rahat ve huzurlu. Kavga, gürültü, şiddet yok denecek kadar az. Yerli insandan çok yabancı insan göreceğiniz bir ülke olduğu için kendinizi diğer homojen ülkelerdeki gibi yabancı ve ötekileşmiş hissetmiyorsunuz. Osmanlıdan kalma bir sempatiyle Türkler orada halen çok seviliyor ve iyi karşılanıyorKaradağ’da Akdeniz ikliminin ılımanlığı ve karasal iklim yaşanmakta.Bu nedenle bir çok şehir sadece yazları cazibe merkezi diyebilirim.Şöyle ki denize kıyısı olan Budva, Bar, Tivat, Kotor sonbaharda ne kadar ıssızsa mayıs ayından itibaren ısınmaya başlar ve yaz boyunca yoğun ve kalabalıktır.

Soru : İnsanları mutlu olduğuna göre ekonomisi de iyi değil mi?

Reyhan : Bu genç ülkenin yaşam şartları ve alım gücünün yüksek olması, dünyanın her yerinden yatırımcıyı Karadağ’a çekiyor. Türkiye’ye göre çok lüks ve rahat yaşama olasılığı yüksek bir yer. Zaten Türk yatırımcılar da bu ülkeyi çoktan keşfetmiş. Doğuş grubu gibi büyük yatırımcılar ve irili ufaklı bir çok şirket büyüyerek faaliyet gösteriyor.

whatsapp-image-2019-10-14-at-07.50.26-(1).jpeg

Soru: Karadağ’daki yatırım sektörlerinden bahseder misiniz ? Ve siz danışan firmalara nasıl önerilerde bulunuyorsunuz ?

Reyhan : Karadağ'da iş yapmak isteyen yabancı yatırımcılara birçok yatırım fırsatı sunan birkaç endüstri var. Bunlar arasında:

1. Turizm 

Karadağ, 2014 yılında ülkeyi ziyaret eden toplam 1.3 milyon turist kaydetti. Ilıman bir Akdeniz iklimi ile ülke her yıl 240 güneşli güne sahiptir. Bu, Dünya Seyahat ve Turizm Konseyi'nin Karadağ'da turizm alanındaki yatırımların önümüzdeki yıllarda çok karlı olacağını öngörmesinin sebeplerinden biri. girişimcilerin otel, restoran, kafe ve barları açabilecekleri turizm sektörünün cazibesi büyük. Özellikle Türkiye’de turizm sektöründe var olan işletmeler deneyimlerini Karadağ’a taşıyarak kazançlarını artırma şansı yakalıyorlar.

2. Madencilik 

Karadağ'da büyük sermayeli işadamları için iyi bir yatırım sektörü . Karadağ hükümeti Maoce havzasındaki kömürü kullanma ve bir termik enerji santrali kurma imtiyazını veriyor. İmtiyaz 45 yıl sürecek. 

3. İş bölgeleri 

Bunlar, ülkedeki yalnızca belirli ticari faaliyetlerin yürütülmesine izin verilen belirli alanlardır. Bu, imalat ve servis faaliyetleri gibi çevreye asgari düzeyde zarar veren hafif endüstrilerle uğraşan küçük ve orta ölçekli işletmeler için iyidir.

4. Denizcilik sektörü

Karadağ'daki en çekici endüstrilerden biri, Avrupa'nın en avantajlılarından biri olan yat kayıt sektörüne odaklanan denizciliktir . Yatçılık faaliyetlerine tutkusu olan ve onları bir işe dönüştürmek isteyen yabancı yatırımcılar ve vatandaşlar, Karadağ'ın sularına girişinin çok girişli bir skeçe dayandığını bilmeli.

karadag-1-001.jpg

Ayrıca, vergi açısından bakıldığında , denizcilik ve turizm hizmetleri% 7 vergi oranı uygulanırken, gemi kiralama hizmetleri% 0 KDV ile uygulanır.

    •    - Karadağ'daki en üretken ekonomik sektörlerden biri olan tarım;
    •    - Özel yatırımcılara açılan ve Karadağ hükümetinin çeşitli sübvansiyonlarından yararlanabilecek enerji endüstrisi
    •    - finansal ve finansal olmayan kurumlar kurmak isteyen yabancı yatırımcılara açık olan finansal sektör.

Biz danışanlarımızı tabiki öncelikle deneyimleri olan kendi işlerini taşımaya yönlendiriyoruz. Başka bir alanda faaliyet göstermek isterlerse de o konuda gerekli pazar araştırmalarını ve raporları hazırlayıp riski minimize etmeye odaklanıyoruz.

whatsapp-image-2019-10-14-at-07.50.27-(2).jpeg

Soru : Şu an isteyen herkes Karadağ’a gidebilir mi ? orada iş kurabilir mi?

Reyhan : Henüz vize istememesi ve Türk yatırımcıyı da sıcak karşılaması sebebiyle gerekli koşulları sağladığında her TC vatandaşı Karadağda ticari faaliyette bulunabilir.

Soru : Peki sermayesi olmayan ama orada çalışmak isteyenler için istihdam durumu nedir?

Reyhan : Şu anda iş fırsatları yatırım fırsatları kadar cezbedici değil ancak Diploma denkliği ve Karadağ’da rahatça alınabilecek shengen vizesi ile avrupaya açılmak çok kolay. Son dönemde yapılan yatırımlarla da istihdam artmaya devam ediyor.

Soru : İş yeri acmaya karar veren bir yatırımcı size ulaştıktan sonra süreç nasıl işliyor?

Reyhan : Gerekli evrakları hazırladıktan sonra Karadağ’a giden yatırımcımız havaalanında karşılanıyor. 3 iş günü içerisinde işlemleri tamamlanıp oturum kartını da alabiliyor.

whatsapp-image-2019-10-14-at-07.50.27-(1).jpeg

Soru : Sirket kurulduktan sonra da hizmet veriyor musunuz?

Reyhan : Tabiki , kendileri zaten bizim danışan firmalarımız olduğu için her süreçte ( Muhasebe, Hukuki Prosüdürler ) yanlarında oluyoruz.

Soru : Size nasıl ulaşabilir insanlar?

Reyhan : Merkezimiz Karadağ’da İzmir’den bana ulaşmaları mümkün, seve seve yardımcı olurum.
Tel : 552 432 02 30
email : info@adriyatikdanismanlik.com

whatsapp-image-2019-10-14-at-07.50.27.jpeg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.