Rotary'den 'dönüşüm evde başlar' paneli

Rotary'den 'dönüşüm evde başlar' paneli

Uluslararası Rotary 2440 Bölge Dokuz Eylül Rotary ve Rotaract Kulüpleri 'dönüşüm evde başlar' paneli  düzenledi. 

Uluslararası Rotary 2440 Bölge Dokuz Eylül Rotary ve Rotaract Kulüpleri’nin, İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü ve Dokuz Eylül üniversitesi işbirliği ile ‘Sürdürülebilir Çevre’ konusunda farkındalık yaratmak amacıyla düzenlediği çevrimiçi “Dönüşüm Evde Başlar” paneli büyük ilgi gördü. Moderatörlüğünü gazeteci Fatih Portakal’ın gerçekleştirdiği panelin açılış konuşmasını İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer yaptı. Çevrimiçi yaklaşık 450 kişinin izlediği ve youtube üzerinden canlı yayınlanan panelde her katılımcıya Rotary Barış Ormanı’ndan birer fidan bağışında bulunuldu.

Dokuz Eylül Rotary ve Rotaract Kulüplerinin sürdürülebilir çevre için farkındalık yaratamak amacıyla düzenlediği panelin açılışında konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Ortak irade önemli. Belediye olarak yaptığımız tüm çalışmalara rağmen dönüşümün temelde evden başlar. Yurttaşlarımızın evlerinde, sokakta, iş yerinde yani günün her anında geleceğimiz için bir dönüşüm başlatması gerekiyor. Biz kendi evimizde tasarrufa büyük önem veriyoruz. Bu konuda eşim ve kızlarımın hassasiyeti var. Elektrik lambaları boşa yandığında hemen kapatırlar. Suyun çok tasarruflu kullanılmasını sağlıyorlar. Bu her an hissedilmesi gereken bir sorumluluktur. Çöpün ayrıştırılması da çok önemli. Bunu da yapıyoruz. Türkiye'de uygulanmasını hayal ettiğimiz ne varsa kendi ölçeğimizde uygulamaya çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

Dokuz Eylül Üniversitesi Uluslararası İşletmecilik ve Ticaret Öğretim Üyesi Prof. Dr. Canan Madran Dünyada yaşanan İklim Krizine dikkat çekerek, “Bu bir iklim değişikliği değil, iklim krizi. Yakında insanlar güneyden kuzeye, su olan yerlere göçmeye başlayacak. Bu krize çözüm bulabilmek için acilen enerji verimliliği konusunda bilinçlenmeli ve yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmeliyiz" ifadelerini kullanırken, İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Dr. Güven Eken, “Değişim zihinde başlıyor. Kapalı devre hayatlar yaşamaya başladık. Krizlere, canlıların yok oluşuna, afetlere ve insana yabancılaşmamak lazım. İnsanlar arasında iyiliğe dayalı ilişkilerin bozulması dünyaya da yansıyor. Başka dünya hayal ediyorsak, bize birbirimizi gördüğümüz, dertlerimizi dert edindiğimiz bir zihin gerek” diye konuştu.

Evden Döngüsel Ekonomi yaratmanın önümüne vurgu yapan İYTE Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Hatice Eser Ökten, “Eskiden ekonomi üret, kullan, at şeklinde ilerlerdi. Anladık ki dünyamızdaki ham maddeler konusunda sınırsız değil. Atıklara kaynak gözüyle bakmak zorundayız. Biz bilinçlenip atığı kaynağında ayırmaya ve servis ömrünü uzatmaya başladığımızda, aslında döngüsel ekonominin geri dönüşümüne de katkı sağlamış olacağız" diye konuştu. Panelin son konuşmacısı İYTE Mühendislik Fakültesi Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Dr. Mertol Gökelma da, “Firmalar dönüşüme teşvik edilmeli. Türkiye’de hurda miktarı çok ama toplayamadığımız için toplayıp ayrıştırandan satın alıyoruz. Metal hurdalarımız bir çok Avrupa ülkesinden çok daha fazla ve bunun ekonomik bir karşılığı var. Nadir toprak elementlerini geri dönüştürmek Avrupa’daki metal fiyatlarını inanılmaz oranda etkiler, ekonomik ve politik bir güç sağlar. Firmalar bu konuda teşvik edilmeli” şeklinde konuştu.

Rotary 2440 Bölge Federasyon Başkanı Ertan Soydan, asıl amacımız bu konudaki farkındalığı artırmak diyerek, “İçinde yaşadığımız çağda hepimizi ilgilendiren iki önemli konu var. “Dijital Dönüşüm ve Endüstri 4.0 ve “Temiz ve Yaşanabilir Çevre”. Rotary 2440 Bölge Federasyonu olarak kulüplerimizle birlikte her iki konuya da çok önem veriyor, pek çok projeler ve eğitimler gerçekleştiriyoruz. Amacımız toplumdaki farkındalığı arttırmak, gençleri bilgilendirmek ve onları vizyon sahibi yapmaktır" dedi.

Panele ev sahipliği yapan Dokuz Eylül Rotary Kulübü Başkanı Betül Elmasoğlu “ Rotary ‘nin 7.odak noktası çevre ile ilgili bu sene kulüp olarak çok çalıştık. “Dönüşüm evde Başlar” temalı seminerimiz çok verimli geçti. Katılım 450’ler ulaştı. Katılan ve farkındalık yaratıp, bilinçlenmemize katkı sağlayan İzmir  Büyükşehir Belediyemize, destekçilerimiz üniversitelerimize, 2440. Bölge Başkanlarımız Ertan Soydan, Fatih Akçicek, Nedim Atilla’ya, Moderatörümüz Sayın Fatih Portakal’a; Dokuz Eylül Rotary kulübü ve Rotaract kulübü adına teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.

Panelin moderatörü gazeteci Fatih Portakal, Çevre konusunda bilim ışığında bir çözümüm bulunmasına dikkat çekerek, “İzmir ardı ardına deprem, tsunami, fırtına, sel gibi felaketlerin yaşandığı sıkıntılı bir süreçten geçti. Tüm dünyada yaşanan bu felaketlere ilkim krizi, iklim krizine de geçmişten günümüze gelen aksaklıklar neden oluyor. Bilim ışığında doğaya sahip çıkmanın yollarını bulmalı; evimizi, şehrimizi, dünyamızı yaşanır hale getirmek için elimizden geleni yapmalıyız" şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.