Sağlıklı Beslenmede Hedef Belirlemek

Sağlıklı Beslenmede Hedef Belirlemek

Diyetisyen M. Yağmur Uzunçay yazdı: Sağlıklı Beslenmede Hedef Belirlemek

Baharın gelişiyle beraber, yaz hazırlıkları için kolları sıvadık. Hep birlikte bu yaz için hedef belirleyelim. Başlıyoruz.

Hedeflerimizi belirlerken kısa vadede ulaşılabilir, açık, net, ölçülebilir, genel amacımız olan sağlıklı olmakla ilgili ve tabii ki zaman kısıtlı olmasına dikkat ediyoruz.

Elbette ilk aklınıza gelen belki de "20 kilo vermek", "Her gün 30 dakika aktif egzersiz yapmak" gibi ulaşılması mümkün fakat uzun vadede emek ve kararlılık gerektiren hedefler olabilir. Bu çok normal.

Ama size kısa vadede, ulaşılabilir hedefler koymanın öneminden bahsetmek istiyorum.

Kısa vadeli ulaşılabilir hedefler, bireylere net bir odak ve motivasyon sağlar; bu da başarıya yönelik adımlar atma sürecini yönlendirir ve ilerlemenin ölçülebilir olmasını sağlar.

Bu hedefler, büyük hedeflere ulaşmak için adım adım ilerlemenin yanı sıra kişisel gelişimi teşvik eder ve başarı duygusunu artırarak motivasyonu sürdürür.

Bu nedenle akla gelen ilk soru en kısa sürede neyi değiştirebiliriz olmalıdır.

Bugün bir sonraki öğünü yüksek lifli ve proteinli planlamak, iş çıkışında spor salonuna kayıt yaptırmak günlük hedefiniz olabilir. Bu sayede gün sonunda kendinizi tebrik edebilir ve başarmanın motivasyonu ile bir sonraki ulaşılabilir, kısa vadeli hedefimize geçebilirsiniz.

Bu hafta boyunca, evde yemek yapmak haftalık güzel bir hedef olabilir. Bir haftanın sonunda dışarıdan yemek siparişi vermediyseniz, dışarıda yemek yemediyseniz hedefinize ulaşırsınız.

Günlük ve haftalık hedefler sonrasında bir aylık zaman diliminde ulaşacağınız hedefinize odaklanabilirsiniz. Bu hedef de gerçekçi olmalıdır; bu durumda, 30 günlük bir sürede sağlıklı kilo kaybını değerlendirmek istiyorsanız hedefiniz 2 ila 4 kilo kayıp (bu değer kilo, cinsiyet, yaş gibi değerlerle değişebilmektedir) olabilir.

Hedefleriniz için zaman periyodları belirlerken, hedeflerinize ulaşma sürenizi zaman zaman tekrar değerlendirebilir ve gereken ayarlamaları yapabilirsiniz.

Ödüllendirme ve motivasyonu esas alan bu planlamalı hedef belirleme yöntemini uygulamaya geçirdiysek, değişkenleri belirlemek için de sizlere verebileceğimiz birkaç tüyo var.

Anahtar alışkanlıklara odaklanmak!

Anahtar alışkanlıklar, günlük yaşamınızda uyguladığınız temel ve etkili davranışlardır. Bu alışkanlıklar, genellikle hedeflere ulaşmada önemli bir rol oynar ve sağlıklı yaşam, üretkenlik veya kişisel gelişim gibi alanlarda olabilir.

Örneğin, uyku saatleriniz ve öğün saatleriniz. Bu iki anahtar alışkanlığa odaklanmak ve bunları düzeltmek için yukarıda bahsettiğimiz günlük, haftalık ve aylık hedef planlamasını kullanmak. Belki de sağlıklı hayatın %20'sini oluşturan bu alışkanlığın, %80'lik bir etki yaratması anlamına gelebilir.

Uyku saatleri ve öğün saatleri gibi anahtar alışkanlıklar, beraberinde dengeli hormon sistemi, sağlıklı besin seçimi, azalmış stres düzeyi, düzenli egzersiz planı ve yeterli su tüketimi gibi değişimlerle sağlıklı bir hayat stiline büyük ölçüde katkı sağlayabilir.

Sonuç olarak, kısa vadeli ulaşılabilir hedefler belirlemek, motivasyonunuzu artırarak büyük hedeflere adım atmanıza yardımcı olur. Bu hedefler, net, ölçülebilir ve zaman sınırlı olduğu için ilerlemenin takip edilmesine imkan tanır. Anahtar alışkanlıklara odaklanarak, günlük yaşamda yapılan küçük değişikliklerle büyük etkiler yaratmak mümkündür. Her bir adım, kişisel gelişim ve başarı duygusunu artırarak, uzun vadeli hedeflere doğru sağlam bir temel oluşturabilir. Bu nedenle, kısa vadeli hedeflere odaklanmak, sizlerin daha sürdürülebilir ve sağlıklı bir yaşam tarzını benimsemenize katkı sağlayabilir.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.