Seçimde son parkur! Meclis üyeleri!

Seçimde son parkur! Meclis üyeleri!

Ali Eyce yazdı; Seçimde son parkur! Meclis üyeleri!

Yerel seçimler, 31 Mart günü yapılacak ama ondan önce o kadar seçim yapılıyor ki bu, siyaset gündeminin hep sıcak olmasına, hep karışıklık içinde olmasına, hep kırgınlıklar veya mutluluk içinde olmasına neden oluyor.

Yerel seçimleri siyasi bir yarış olarak düşünürseniz bunun Yüksek Seçim Kurulu’nun seçim takvimine göre belirli parkurları var.

YSK seçim takvimi, yasal olarak siyasi partilerin uyması gereken zorunlu takvim, bu takvime göre kendine göre takvim düzenlemek ise siyasi partilerin kendi program tasarrufu.

Yerel seçimler öncesi Belediye Başkanlıkları için aday adaylarının ortaya çıkması, yarışın ilk parkuruydu.

Belediye Başkan adaylarının kim olduğunun belirlenmesi ve açıklanması, ikinci parkur oldu.

Bu arada üçüncü parkur da, siyasi partilerin içinde gizli gizli başlamış oldu.

Meclis Üyesi Aday Adaylarının başvuruları.

Bu parkur, üçüncü ve son parkur.

Yüksek Seçim Kurulu, siyasi partilere, il ve ilçelerinde meclis üyesi adayı olarak gösterdikleri isimlerin listesini teslim etmeleri için 20 Şubat 2024 tarihi, mesai saati olan 17:00’ye kadar süre verdi.

Bu süre sonunda 4 günlük bir itiraz süresi, değiştirme süresi daha var ki, YSK takvimine göre 24 Şubat tarihi mesai saati bitimiyle bu süre, bu parkur da tamamlanmış olacak.

Meclis üyelikleri, siyasi partiler için seçimin gerçek anlamda başladığı tarihtir.

Çünkü o tarihe kadar tek başına ve yardımcı ekibiyle birlikte seçim çalışması yapmak zorunda kalan Belediye Başkan Adayları, meclis üyesi adaylarının kesinleşmesinden sonra ekip olarak, ekibinin yardımcı ekipleriyle birlikte, daha kalabalık, daha çok alanda çalışarak yerel seçimlerin sonu olan seçme gününe doğru gidecek.

Siyasi partiler için meclis üyesi adayların hem kendi partisi içinde, hem de partisinin dışardaki seçmen gözünde tabi ki çok çok önemli.

Meclis üyelerinin kimliği, kişiliği, eğitimi, etiketi ve seçmen gözünde nasıl bilindiği seçim sürecinde çalışmalarda artı ve eski getirecek unsurları da beraberinde getiriyor.

Belediye Başkanlığını kaybetse dahi meclis üyesi çıkarma şansı olan siyasi partilerde ise bu durum daha önemli.

Seçilen meclis üyeleriyle, muhalefet olarak siyasi görevlerini yeterlilik derecesinde yapmak görevleri ve sorumlulukları var.

Yerel anlamda iktidarı ele geçiren siyasi partiler açısından ise bu daha önemli. Çünkü yönetimde direkt söz sahibi, yetki sahibi olacak meclis üyeleriyle 5 yıl boyunca, seçmene karşı söylemlerini yerine getirmek için yürütmek zorunda olduğu görev ve sorumlulukları var.

Bu yüzden son parkur, Meclis Üyesi Adayını belirleme parkuru Belediye Başkanı Adayını belirlemeden daha zordur.

Bu yüzden bu, son parkurdur.

Bu yüzden bu parkurdan sonra seçime tam olarak girilir, seçmene tam olarak gidilir, seçim gününe tam olarak kilitlenir.

Kazanan her zaman seçen olsun!

İyi pazarlar!

16042019-155128-1.jpeg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.