Sedef hastalığı, ruh sağlığını da etkileyebiliyor!

Sedef hastalığı, ruh sağlığını da etkileyebiliyor!

Prof. Dr. Emel Bülbül Başkan, dünya genelinde yaklaşık 125 milyon civarında insanı etkileyen sedef hastalığına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Sedef hastalığı kaşıntı, yanma ve batmadan dolayı önemli ölçüde fiziksel ağrı ve rahatsızlığa neden olabildiğini söyleyen Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Deri ve Zührevi Hastalıkları Anabilim Dalı’ndan Prof. Dr. Emel Bülbül Başkan, “Sedef hastalığı bir cilt hastalığından çok daha fazlası olma özelliği taşıyor. Sedef hastalığının kesin nedeni bilinmemekle beraber, bilim insanları bağışıklık sisteminin sebepsizce deri hücrelerinde bir reaksiyona neden olduğuna ve bunun deri hücrelerinin çoğalma döngüsünü hızlandırdığına inanıyor.” diye konuştu. Hastalığın belirtilerinin görünür olduğu için ruh sağlığını da etkileyebileceğine dikkat çeken Prof. Dr. Emel Bülbül Başkan, “Sedef ile yaşayan çoğu kişi hastalıklarından dolayı utanma, öz saygı eksikliği, anksiyete ve depresyon sıklığında artış yaşıyor.” dedi.

“Hastalıkla mücadelede aile ve çevre desteği çok önemli”

Prof. Dr. Emel Bülbül Başkan; “Sedef hastaları sosyal hayattan uzaklaştıkça sigara, alkol ve madde bağımlılığı, yeme bozukluğu gibi rahatsızlıklara yakalanabiliyorlar. Bu yüzden, hastalıkla mücadelede aile ve çevre desteği çok önemli. Doktorların da bu bakış açısıyla hastalarını değerlendirmelerini öneririm” diye konuştu.

1634905258-prof-dr-emel-b-lb-l-ba-kan.jpg

“Tıp alanındaki gelişmeler sayesinde hastalığın belirtilerinden kurtulmak artık mümkün”

Prof. Dr. Emel Bülbül Başkan; “Sedef hastalarının yaşam kaliteleri de önemli derecede etkileniyor. Yapılan çalışmalar sedef hastalarında kendini çekici bulmama, özgüvende azalma ve depresif yapı nedeniyle aile yaşamında ve iş hayatında sorunlar yaşadığını ortaya koyuyor. Bu psikolojik sorunlar sedef hastasında “damgalanma” etkisini ortaya çıkartıyor.” dedi.

Sedefin yaşam boyu süren bir hastalık olduğu için, tedavisinin de kişiye özel olarak belirlenmesini vurgulayan Prof. Dr. Emel Bülbül Başkan, “Tıp alanındaki son gelişmeler sayesinde sedef hastalığının belirtilerinden kurtulmak artık mümkün. Sedef hastaları, beklentileri ve istekleri hakkında açık ve net olmalı. Hastalığın onları nasıl etkilediği konusunda doktorlarıyla açık bir şekilde çekinmeden konuşmalı.” diye ekledi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.