Gıda Mühendisleri Odası'ndan su baskınında gıda güvenliği uyarısı

Gıda Mühendisleri Odası'ndan su baskınında gıda güvenliği uyarısı

İzmir Gıda Mühendisleri Odası, bugün kentte yaşanan su baskınlarına ilişkin bir açıklama yaparak gıda güvenliğine işaret etti.

ASYA YAŞARİKİZ / MEDYA EGE - İzmir, sabah saatlerinden itibaren gök gürültülü sağanak yağışın etkisi altında.

Kentin sahil şeridinde birçok nokta deniz seviyesinin yükselmesine bağlı olarak su altında kaldı.

Etkili olan su baskınlarına karşın İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU ekipleri birçok noktada hayatı normale döndürmeye çalışıyor.

İZSU Genel Müdürlüğü ve İtfaiye Dairesi Başkanlığı ekipleri, deniz seviyesinin 1 metre yükseldiği taşkına karşı, tüm personel ve ekipmanıyla halkın can ve mal güvenliğini sağlamak için çalışmalarını sürdürüyor.

aw084923-01-001.jpg

Ancak deniz seviyesinin yükselmesi, sokakların su baskınına uğraması, halk sağlığını da tehdit ediyor. Bu tehditlerin başında ise gıda güvenliği geliyor.

İzmir Gıda Mühendisleri Odası da yazılı bir açıklama yaparak taşkınlarla birlikte ortaya çıkabilecek gıda güvenliği sorunlarına işaret etti. oda tarafından yapılan açıklamada "Yaşadığımız bu sel baskını ve su taşkınları sonucu da gıda güvenliğini riske atacak durumlarla karşılaşmamamız için dikkat edilmesi gerekenlere dair bir açıklama zorunluluğunu meslek örgütü olmamız kaynaklı görev olarak görüyoruz" denildi.

26-11-2023-785cd469-7bfe-4bf2-815f-b35dacf68f57.jpg

Afet Tarım Orman Gıda Su ve Hayvancılık Grubu’nun görev ve sorumlulukları hatırlatılan açıklamada şu bilgiler aktarıldı; "Afet Ayni Bağış, Depo Yönetimi ve Dağıtım Grubunun görev sorumlulukları arasında Gıda güvenliği için denetim yaptırmak ve soğuk hava depoları kurdurmak yer alıyor. İlgili kurumları kentimizde yaşanan su taşkını ve sel baskını ile ilgili görev ve sorumluluklarını yerine getirmeye davet ediyoruz."

whatsapp-image-2023-11-26-at-13-06-43-1.jpeg

Oda tarafından yapılan açıklamada, gıda güvenliği ile ilgili bir sorun yaşamamak için gıda üretimi, satışı yapan yerlerde alınması gereken önlemler ise şu şekilde sıralandı; "Sel suyu ile temas etmiş ambalajsız, açık, dökme tüm ürünler; Sel suyu ile temas etmiş olabilecek yiyeceklerden doğal kokusu, rengi veya dokusunu kaybetmiş ürünler; Su geçirmez özelliği olmayan (karton, açılır kapaklı, vidalı kapaklı plastik, cam vb) paketlerdeki ürünler; Bombe yapmış, hasarlı, açıldığında sıvı veya köpük fışkıran konserve ürünler; derhal imha edilmeli. İmha ederken direkt çöpe atılmamalı. Tekrar kullanılma ihtimalini ortadan kaldıracak şekilde açılarak, dökülerek, ambalaja zarar vererek imha edilmeli. Sel suyuyla temas etmiş özellikle tahta kesme tahtaları, bebek ve biberon emzikleri de sel suyu nedeniyle oluşacak kirleticilerin dezenfeksiyonunun tam sağlanamaması ihtimali yüksek olduğundan imha edilmeli. Gıda ile temas eden tüm kap kacak ve diğer yüzeylerin dezenfeksiyonu sağlanmalı. Sel suyuyla temas etmiş ya da etmemiş su geçirmez özellikteki ambalajlarda bulunan ürünler de iyice dezenfekte edilmeli. Sel baskını, su taşkını sonucu gerçekleşebilecek olası elektrik kesintisi sonucu dikkat edilmesi gereken hususlar; Buzdolabı ve/veya dondurucunun kapaklarını mümkün olduğunca az açılmalı. Kapağı açılmamış bir buzdolabında gıdalar ortalama 4 saat kadar yine kapağı açılmamış dondurucularda ürünler ortalama 24 saate kadar mevcut durumlarını korurlar. Bu süreleri aşmış özellikle et, süt, balık, yumurta ve ürünleri imha edilmeli. Çözünmüş ürünler bahsi geçen süreyi aşmadan yemeğe dönüştürülerek tek seferde tüketilebilir. Çözünmüş ürünler ve çözünen ürünlerden yapılan ürünler kesinlikle tekrar dondurulmamalı. Gıdaların bozulup bozulmadığını anlamak için tadına bakılmamalı. Çözünmüş ürünler dahil doğal renk, koku ve yapısı bozulmuş ürünler imha edilmeli. Sel baskınından etkilenerek zarar görmüş esnaflarımıza ve yurttaşlarımıza geçmiş olsun diyor, gıda güvenliği konusunda çok daha dikkatli olmaları konusunda uyarıyoruz."

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.