Şentop: Türkiye'de bir dönemi yeni anayasa kapatacak

Şentop: Türkiye'de bir dönemi yeni anayasa kapatacak

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop, "Yeni anayasa değişikliği Türkiye için çok önemli. 1960'dan sonraki darbeler tarihinin en önemli değişikliği ve bir dönemi Türkiye bu değişiklikle kapatacak. Türkiye artık sürekli ileriye bakacak" dedi.

 

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı AK Parti İstanbul Milletvekili Prof. Dr. Mustafa Şentop, Memur-Sen İzmir İl Temsilciliğince Karabağlar Halk Eğitim Merkezi'nde düzenlenen "Anayasa Değişikliği ve Cumhurbaşkanlığı Sistemi" konulu konferansta, katılımcılara halk oylamasına sunulan anayasa taslağı hakkında bilgi verdi.

AK Parti'nin kuruluşundan bu yana üzerinde titizlikle durduğu en önemli konularından birisinin "anayasa" olduğunu belirten Şentop, anayasa değişikliğinin yıllarca çeşitli nedenlerden dolayı ertelendiğini söyledi. Şentop, değişikliğin karşısında yer alanlara bakıldığında, seçim kazanmadan iktidar olmayı başarmış CHP'yi gördüklerine işaret ederek, "Seçim kazanamıyor ama yüksek yerlere kadar CHP'liler çoğunlukta. Seçim kazanamıyor ama ülkeyi onlar yönetiyor arka planda. Bu değişiklikten rahatsız, çünkü seçim kazanmadan ülkeyi yönetmek yok. Yüzde 50'yle kazanırsan ancak hükümet olabilirsin. Rejim değişikliği falan diyorlar, bütün anayasa değişikliklerinde aynı şeyi demişler fazla ciddiye alınmadılar" diye konuştu.

"BİR REJİM DEĞİŞİKLİĞİ DEĞİL..."

Önerdikleri sistemin hükümeti meclis içi dengelere mal olmaktan çıkardığını dile getiren Şentop, hükümeti doğrudan halkın seçeceğini ve dışarıdan müdahalelere set çekileceğini anlattı. Değişikliğin rejim değişikliği değil, hükümet sistemi değişikliği olduğunu ve sanıldığı gibi Cumhurbaşkanına geniş yetkiler verilmediğini vurgulayan Şentop, "Cumhurbaşkanına biz yeni yetki vermiyoruz, sadece yaptığımız şey Cumhurbaşkanlık ve Başbakanlık makamını birleştiriyoruz. Daha önce ikisinin imzasıyla olan işleri biz iki makamı da birleştirdiğimiz için sadece Cumhurbaşkanına vermiş oluyoruz" ifadelerini kullandı.

Dünyada iyi işleyen sistemlerde son kararı hep tek kişinin söylediğini vurgulayan Şentop, önerdikleri sistemin dünyadaki örneklerle karşılaştırıldığında genel geçer standartlara göre uygun olduğunu söyleyebileceklerini bildirdi.

"TÜRKİYE İÇİN ÇOK ÖNEMLİ"

"Rejim elden gidiyor" tartışmalarını yaratanlara önerdikleri sistemin metnini okumalarını tavsiye eden Şentop, şunları kaydetti:

"Biz sahaya indikten ve anlatmaya başladıktan sonra teşkilatlarımız aktif olarak başladı, milletvekillerimiz önümüzdeki haftadan itibaren sahada olacaklar. Bu tür bulanıklıkları, kafa karışıklıklarını aşacak bir tabloyu kısa süre içerisinde sağlayacağız. Bu değişiklik Türkiye bakımından çok önemli. 1960'dan sonraki darbeler tarihinin en önemli değişikliği ve bir dönemi Türkiye bu değişiklikle kapatacak. Bu değişiklik geçerse, inanıyoruz ki geçecek, geçmezse sadece böyle bir değişiklik ertelenmiş olur. Türkiye en kısa zamanda buna bir kez daha teşebbüs edip yapmak zorundadır. Aksi halde Türkiye'nin yoluna devam edebilmesi mümkün değildir."

Konferansa, Memur-Sen İzmir İl Temsilcisi Ali Musa Bina, AK Parti İzmir Milletvekili M. Atilla Kaya, ÇASGEM Başkanı Abdurrahim Şenocak, AK Parti İzmir İl Başkan Yardımcıları Ali Gönen ve Nazmi Yılmaz, AK Parti Karabağlar İlçe Başkanı Kazım Erten, AK Parti Konak İlçe Başkanı Temel Yıldırım, Memur-Sen'e bağlı sendika başkanları, üyeleri ve İzmirliler katıldı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.