Sertel: “İtfaiyecilik meslek olarak kabul edilmeli”

Sertel: “İtfaiyecilik meslek olarak kabul edilmeli”

CHP Milletvekili Atila Sertel itfaiyecilerle ilgili teklifini yineledi

Dünyanın birçok ülkesinde meslek olarak kabul edilen İtfaiyecilik, ülkemizde meslek olarak kabul edilmiyor. Genel İdari Hizmetler sınıfı bünyesinde çalışmak zorunda kalan itfaiyeciler için 1.5 yıl önce kanun teklifi veren Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Atila Sertel, TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada bu önerisini yineledi ve teklifin kanunlaşması gerektiğini söyledi.

MHP Grubu’nun “İtfaiyecilerin Sorunları” üzerine verdiği Araştırma Önergesi üzerine lehte söz alan CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, “Dünyanın en saygın mesleklerinden biri olan itfaiyecilik ülkemizde meslek olarak kabul edilmiyor. Meslek olarak kabul edilsin diye verdiğimiz kanun teklifi de aylardır komisyonlarda bekletiliyor. Adınızda ‘adalet’ var ama çok adaletsiz bir partisiniz. Siz hakikaten adaletsiz bir partisiniz, kimseye adalet sağlamadığınız gibi bu meslek grubuna da sağlamıyorsunuz” dedi.

“BU YANGINI SÖNDÜRÜN”

Zor koşullarda çalışan itfaiye görevlileri günün her saatinde canını hiçe sayarak olaylara müdahale ettiklerini ancak itfaiye personeli arasında dahi bir statü birlikteliği olmadığını vurgulayan Atila Sertel, şunları söyledi:

“Toplumun genelince tehlikeleri ve zorlukları bilinmekte iken mesleğin 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 36'nci maddesi içinde sayılan ‘Genel İdare Hizmetleri Sınıfı’nı kapsamadığı ve ona sığmadığı açıktır. Gelin, bunu, itfaiyeciliği bir meslek grubu olarak sayalım dedik. Bu arkadaşlarımızın ne yıpranma hakkı var ne özlük haklarını tam olarak alabiliyorlar ne ücret eşitliği var. 5 ayrı kategoride çalıştırılıyor itfaiyeciler Türkiye'de. Bırakın onu, AKP’li belediyelerde taşeron olarak çalışan itfaiye erleri var ve maktu ücretleri çok düşük. Amerika'da tehlikeli meslekler grubunda sayılan ve dünyada da en büyük saygınlığı olan, en önemli görevler arasında sayılan itfaiye erleri yılda 41 bin 300 dolar alıyor. Aylığı 3 bin 441 dolara geliyor ve bunun da Türkiye'deki karşılığı 13 bin 764 lira. Türkiye'deki itfaiyeciler 2 bin 800 lira ile 5 bin lira arasında ücret alıyor ve en yüksek ücret de sosyal demokrat belediyelerde, Cumhuriyet Halk Partisinin belediyelerinde alınıyor. Her konuda itfaiyeci Türkiye'nin yangınını söndürmeye, Türkiye'deki felaketleri önlemeye çalışıyor ama meslek değil. Ülkedeki yangını zaten söndüremiyorsunuz, önünüze geleni tutukladınız ve haksız, hukuksuz ve adaletsiz yere pek çok insanı cezaevine tıktınız. Cumhuriyet gazetesinde, Sözcü gazetesinde çalışan namuslu, dürüst, onurlu insanları içeriye attınız. Gelin itfaiyecilerin sorunlarını birlikte çözelim. Bu yangını söndürelim.”

Milliyetçi Hareket Partisi Grubu tarafından TBMM Genel Kurulu’na sunulan “İtfaiyecilerin Sorunları”nın araştırılmasına ilişkin önerge AK Parti’lilerin oylarıyla reddedildi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.