Şeker tüketimi ve depresyon

Diyetisyen Ekin Demirciefe yazdı; Şeker tüketimi ve depresyon

Hani canımız sıkıldığında, kendimizi mutsuz hissettiğimizde ya da kötü bir gün geçirirken bir tatlı yiyip kendimizi ödüllendirmek isteriz ya, işte orada ava giderken aslında av oluruz. Neden mi? Çünkü yapılan birçok araştırma göstermiş ki, şeker tüketimi ve depresyon arasında doğrudan bir bağlantı var. Şeker tüketimi artan bireylerde depresyon riskinin %21 arttığı, yapılan araştırmalar sonucu belirlenmiştir. Kandaki yüksek şeker belirtilerinin konsantrasyon eksikliği, öğrenme güçlüğü yaptığı da yapılan çalışmalarla ortaya konmuştur. Özellikle dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu saptanan çocukların aileleriyle görüşüldüğünde, şeker tüketimlerinin diğer yaşıtlarına göre daha yüksek olduğu saptanmıştır. Şeker tüketimi azaldıktan sonra aynı çocuklarda dikkat eksikliklerinin azaldığı görülmüştür. Kandaki yüksek şeker seviyelerinin günümüzde Alzheimer hastalığı riskini artırdığı da artık bilinmektedir. Diyabeti olan kişilerdeki yüksek sinir durumları da yine aynı şekilde kandaki şeker miktarının yüksekliğine bağlanmaktadır.

Fazla şeker, kan basıncınızı yükseltir veya kan dolaşımına daha fazla yağ salgılar. Her ikisi de kalp krizi, felç ve diğer kalp hastalıklarına yol açabilir. Tip 2 diyabet riskinizi artırır. Haftada bir sütlü tatlınız dışında, tatlı ihtiyacınızı taze veya kuru meyvelerden karşılamak hem sizler hem de çocuklarınız için elzemdir. Rafine şeker bulunmayan tatlı tariflerine de göz gezdirebilirsiniz. Sizlere güzel iki tarif bırakayım: biri yenilikçiler, biri de gelenekselciler için. Şimdiden afiyet olsun.

Rafine şekersiz kek:
4 yumurta
3/4 su bardağı elma suyu konsantresi
1/2 su bardağı sıvı yağ
2 orta boy havuç
1 su bardağı yoğurt
1 paket kabartma tozu
3 su bardağı tam buğday unu veya sağlıklı başka bir un
1 tatlı kaşığı ya da yemek kaşığı tarçın

Tarif:
4 yumurtayı beyaz olana kadar mikserle çırpın. Elma suyu konsantresini koyarak çırpmaya devam edin. Yağ, yoğurt, havuç, un, kabartma tozu ve tarçını ekleyerek tekrar çırpın. Yağlı kaba koyarak 180 derecede yaklaşık 25-30 dk pişirin.

Geleneksel İncir Uyutması:
7 kuru inciri yıkayıp suda beklettikten sonra küpler şeklinde doğrayalım. 2,5 su bardağı sütü ise parmağımızı yakmayacak kadar ısıtalım. İncirleri ekleyip el blendırıyla püre kıvamına getirelim. Üzerine ceviz ekleyip servis edelim.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri