Sındır, Ardahan ziyaretinde açıklama yaptı

Sındır, Ardahan ziyaretinde açıklama yaptı

CHP Genel Sekreteri Sındır: “Ardahanlı kaderine terk edilmiş!”

CHP Genel Sekreteri Kamil Okyay Sındır Ardahan’da düzenlenen Ardahan Yatırım Konferansı’na katıldı. Sındır konferansta yaptığı konuşmada; ”İşsizlik ve yoksullukla baş edemeyen insanlarımız evini barkını tarlasını yaylasını bırakıp şehirlere göç etmek zorunda kalıyor. Maalesef Ardahan da bu kıskacın altında” dedi.

DEVLETİN YÖNETİCİLERİ MİSİNİZ SİYASİ İKTİDARIN MI?

Ardahan Üniversitesinde yerel yönetici, akademisyen ve kitle örgütü temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirilen Ardahan Yatırım Konferansı’na katılan CHP Genel Sekreteri Sındır konferans açılışında yaptığı konuşmada; “Kalkınma Konferansı yapılıyor ancak toplantıda, hiç olmazsa açılış oturumunda dahi kentin ne Valisi var, ne Belediye Başkanı var, ne bürokratları var. Gerçi Belediye Başkanının babası vefat etmiş. Kendilerine de başsağlığı dileyelim. Bu insanlar acaba devletin, halkın ve kentin yöneticileri midir yoksa siyasi iktidarın mı? Ardahan  güzel yürekli insanıyla, eşsiz doğasıyla, tarım, turizm, spor ve kültürel değerleriyle bir cennet potansiyeli olan bir Serhat şehrimiz. Ancak maalesef ki, buralarda barınamayan, geçimini sağlayamayan insanlarımız göçe zorlanıyor. Maalesef bu durum Ardahan da bu kıskacın altında” dedi.

EKİP BİÇEN YOK KAÇIP GÖÇEN ÇOK!

Yaşanan olumsuzlukların birçoğunun 12 Eylül darbesi sonrası izlenen neo-liberal politikalarla başladığını ifade eden Sındır şöyle dedi: “Özelleştirilen Kamu İktisadi Teşekküllerinin (KİT) ve özellikle de Et ve Balık Kurumunun (EBK) ve Süt Endüstrisi Kurumunun (SEK) yok edilmesi sonucu hayvancılık sektörünün çöktü. Bundan da en çok başta Ardahan ve çevre iller olmak üzere Doğu Anadolu Bölgemiz oldu. Bu bölge Türkiye’nin yaylası olarak biliniyor. Ancak yaylalarda hayvancılık yeterince yapılmıyor. Tarlalar boş. Ekip biçen yok kaçıp göçen çok! Buralarda üretimi yapmadığımız için Uruguay’dan, Paraguay’dan angus ithal ediyoruz. O da yetmedi saman ithal eder hale geldik. Böylesi geniş ve zengin potansiyeli olan bu toprakları nasıl boş bıraktığımızı için ülkemiz tarım ürünlerine döviz harcar oldu. Hem insanlarımızı evinden yurdundan kaçırıyoruz hem de memleketin dövizlerini. Ardahanlı kaderine terk edilmiş.”

ÇARESİZLİK BELİNİ BÜKÜYOR İNSANIMIZIN

Hükümetin bölgede etkin ve ivedi önlemler almasının zorunlu olduğunu belirten CHP’li Sındır sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu durum Ardahan ve bölgedeki tüm iller için geçerli. Bu durum tarım alanlarının boş bırakıldığı tüm memleket için geçerli. Bugün ülkemizde 33 milyon dönüm uygun alanda ekim biçim yapılamakta. Yani Trakya Bölgemiz büyüklüğünde bir alanı biz boş bırakıyoruz. Üretmiyoruz, değerlendirmiyoruz. Ya ne yapıyoruz? İnsanımızı Büyükşehirlere göçe zorluyoruz. Bu göçler de yeterli istihdam, altyapı, sosyal ve fiziki donanımlar olmadığından sorun katlanarak daha büyük maliyetler ödettiriyor. Oysa Ardahanlı köyünde toprağında kendine yeter olsa, gereksinimini karşılar olsa, çolunu çocuğunu okutacak gücü olsa niye gitsin metropole? İnsanın doğduğu büyüdüğü toprakları terk etmesi kolay mı? Ama çaresizlik belini büküyor insanımızın.”

ARDAHAN ÇOK DAHA FAZLASINI KAZANDIRACAKTIR

Konuşmasında yerelde kalkınma olursa göçün ve beraberinde birçok sorunun kendiliğinden çözüleceğini ifade eden Sındır konuşmasını şöyle dedi: “Göçü önlemenin ve kalkınmamın yolu üretimden geçiyor. Bunun için de yerelde kalkınmayı desteklemek gerekiyor. Ülkemizdeki hayvan varlığını artırmak için tüm bölgelerimizde küçük ve orta ölçekli işletmelerin yaygınlaşmasını ve üretimde kalmasını sağlamalıyız.  Desteklemede kapasite sınırlamasını kaldırarak tüm hayvan yetiştiricilerin desteklerden yararlanmasını sağlamalıyız. Et ve Süt Kurumu’nu dış alımcı konumundan çıkarıp, et ve süt piyasasının düzenlenmesi için çalışan bir kuruma dönüştürmeliyiz. Ardahan ve bölgede konut, ahır vb. yapıların günün ihtiyaçlarına göre düzenlenmesine ihtiyaç var. Ardahan kendi ekonomisine ve ülkemiz ekonomisine bundan çok daha fazlasını kazandıracaktır.”

KARAMSARLIĞA YER YOK!

Kendilerinin, Türkiye’nin tüm bu sorunlarının üstesinden gelecek birikime, donanıma ve kadrolara sahip olduklarını söyleyen CHP’li Sındır sözlerini şöyle tamamladı: “Biliyoruz, memleketimizin, Ardahan’ımızın yığınla sorunu var. Ama karamsarlığa yer yok! Aymazların, sorumsuzların, haramilerin karşısında ülkesini, insanını seven ve savunan Atatürk'ün emaneti Cumhuriyet Halk Partisi var. Hem de Ardahan'da, Kars'ta, Iğdır'da, Edirne'de, Trabzon'da, Diyarbakır'da ve bütün Anadolu'nun her köşesinde var.”

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.