Şişmanlık bir hastalık mıdır?

Şişmanlık bir hastalık mıdır?

Şişmanlığın bir hastalık olduğunu belirten Uzm. Dr. Hasan Levent, diyet programları ile kilo vermenin kişide psikolojik sorunlara yol açarak kalıcı kilo vermeyi zorlaştırdığını söyledi.

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Hasan Levent, şişmanlığın vücudun yağ depolarının artması ile karakterize sistemik ve kronik bir hastalık olduğunu dile getirdi. Çocuklar, ergenler ve yetişkinlerde şişmanlık görülme oranının son on yılda çarpıcı biçimde arttığına dikkat çeken Dr. Levent, “Şişmanlık, tip 2 şeker hastalığı, hipertansiyon, koroner kalp hastalığı, uyku apnesi, yağlı karaciğer hastalığı ve ağrılı eklem hastalıklarının meydana gelmesinde ana rol oynamaktadır. O nedenle tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır. Bir hastalığı tedavi edebilmek için neden ve nasıl meydana geldiğini, vücutta ne gibi belirtiler yaptığını, hangi organlara zarar verdiğini bilmek gerekir. Bundan dolayıdır ki Sağlık Bakanlığı, şişmanlık hastalığının tedavi ve kontrolünde, sorumlu bir dahiliye hekimi ve ihtiyaç halinde diğer branş hekimleriyle konsültasyonun yapılabildiği bir zayıflama programını önermektedir” şeklinde konuştu.

"EN ÖNEMLİ NEDENİ İNSÜLİN DİRENCİ"

Şişmanlığın en büyük nedeninin insülin direnci olduğunu belirten Dr. Hasan Levent, “İnsülin direncinde hastalar iştahlarını kontrol edemez, sık sık acıkırlar ve çok yerler. Diğer şişmanlık nedenleri arasında ise, genetik-soya çekim faktörü, stres, sıkıntı ve depresyon gibi duygusal faktörler, doğum kontrol, anti depresan ve kortizon ilaçları, hipotroidi, cushing ve şeker hastalığı gibi hormon hastalıkları, hareketsiz yaşam ve yaş faktörü bulunuyor” ifadelerini kullandı.

"DİYETLE KİLO VERMEK İSTEYENLER ÇEŞİTLİ SORUNLARLA KARŞILAŞIYOR"

Çok sayıda insanın sadece diyet değişikliği ve artan fiziksel aktivite ile kilo veremeyeceğine dikkat çeken Dr. Levent, konuşmasının devamında şunları söyledi:

“Sık sık değişen formül diyetler Ama açlık hissi, iştah fazlalığı, stres ve panik duyguları, sindirim problemleri, motivasyon düşüklüğü tedavi edilmediği için zayıflama diyetleri her seferinde hüsranla sonuçlanır. Diyetle kilo vermek isteyenler çeşitli sorunlarla karşılaşıyor. Kilo vermek isteyen insan ilk anda panik, arkasından depresif duygular ve psikosomatik sorunlar yaşar. Açlık hissi, sinirlilik, baş ağrısı, çarpıntı, titreme, halsizlik ve yorgunluk, konsantrasyon azalması, uykusuzluk, isteksizlik, karında şişkinlik, hazımsızlık, mide kazınması bunlardan bazılarıdır.”

aw085570-01-1.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.