“Sivas Kongresi bağımsızlık kilidini açan dönüm noktasıdır”

“Sivas Kongresi bağımsızlık kilidini açan dönüm noktasıdır”

Sivas Kongresinin 98. yıldönümü dolayısı ile açıklama yapan AK Parti Manisa Milletvekili Doç. Dr. Selçuk Özdağ, Kongrenin Türkiye’nin İstiklal mücadelesinde bağımsızlık kapısını açan önemli bir dönüm noktası olduğunu kaydetti.

Sivas Kongresinin Kurtuluş Savaşı Mücadelesinin en önemli aşamalarından biri olduğunu kaydeden AK Parti Manisa Milletvekili Doç. Dr. Selçuk Özdağ, “Sivas Kongresi adeta bir evin kapısının kilidinin açılmasıydı. İstanbul’dan yola çıkış ve Samsun’a varış bir kapıysa, Sivas Kongresi kilidin açılması, Erzurum Kongresi ve ardından Ankara’ya gelişte eve giriş ve evin inşa edilmesiydi. Türkiye Büyük Millet Meclisinin kuruluşu ve Cumhuriyet’in ilan edilişi ise binanın tamamlanması demekti. Tamamladık. İstanbul’dan Samsun’a yola çıkış, ardından milli kongreler ve bağımsızlık mücadelesiyle süren 1920’de de Sakarya önlerinde yükselmeye başlayan tarih ve talih sarkacımız devam edecek” diye konuştu.
 

TARİH DÜNÜ, BUGÜNÜ VE YARINIYLA BİZİM TARİHİMİZDİR
 

Tarihi bir bütün halinde değerlendirmek gerektiğini kaydeden Özdağ, “Sivas Kongresi de bu bütünlük içerisinde önemli bir dönüm noktasıdır. Bir bütün halde değerlendirdiğimiz zaman o tarih bizim gerçek tarihimizdir. Sivas Kongresi ile vatanın bölünmez bir bütün olduğu ve aziz milletimizin bağımsızlığına sahip çıkma konusundaki kararlılığı tüm dünyaya ilan edilmiştir. Bu kararlılık ve lider ülke olma yolunda ki mücadelemiz bugün de aynı milli birlik, beraberlik ve inanç ülküsüyle devam etmektedir” dedi.
 

TÜRKİYE CUMHURİYETİ EBEDİYETE KADAR HÜR VE BAĞIMSIZ YAŞAYACAK
 

“Ebedi devlet yoktur ama sürekli devletler kurma iradesine sahip milletler vardır” diyen Özdağ, “Bu milletlerden en önde gelenlerden bir tanesi Türk milletidir. Şu ana kadar Türk milleti olarak 21 büyük devlet kurduk. Dünya’nın 5 Büyük İmparatorluğunun üçünü yine Türk milleti kurmuştur. Selçuklu, Anadolu Selçuklu ve Osmanlı’dan sonra Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni kurduk. Bu topraklarda Gazi Mustafa Kemal Atatürk’le arkadaşlarıyla beraber Samsun’dan, Havza’ya, Amasya’ya, Sivas’a, Erzurum’a oradan da Ankara’ya uzanan ve Ankara’dan sonra tekrar tarih sahnesinde yer alan bir milletin çocukları devletlerini kurmuşlardı. Bu devlet sonsuza kadar hür ve bağımsız yaşayacak. O gün, ‘Ya istiklal ya ölüm’ diyerek mücadele eden ve o gün Türkiye’nin ekonomik, siyasal, kültürel bağımsızlığına inanan, her türlü zorluğa rağmen asla ümitsizliğe düşmeyen, ümitleri yüreklerinde hep canlı kalan başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere o güzel insanları rahmet ve minnetle anıyorum” ifadesinde bulundu.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.