''Sizin yerli ve milli anlayışınız bu mu?''

''Sizin yerli ve milli anlayışınız bu mu?''

CHP Genel Sekreteri Kamil Okyay Sındır, mecliste basın toplantısı düzenledi.

Sındır, Meclis’te görüşülecek olan, 403 sıra sayılı “Uluslararası İşgücü Kanunu Tasarısı”nın yasalaşması durumunda, ülkemize yabancı mimar, mühendis ve şehir plancılarının yanısıra hemen tüm meslek alanlarında uzmanların hiçbir denetim olmadan gelerek sınırsız hak ve özgürlüklere sahip olacaklarını belirterek, kendi ülkemizde yetişmiş ve istihdam arayışında olan yüzbinlerce gencimizin geleceğinin karartılacağını ifade etti.

Uluslararası İş Gücü Kanun Tasarısı ile ilgili olarak Meclis’te düzenlenen basın toplantısında Sındır’ın yanısıra TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Erol Koramaz ve CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal da birer konuşma yaptılar. Toplantıda TMMOB Oda Başkanları ile birlikte CHP Genel Başkan Yardımcısı Zeynep Altıok ve çok sayıda CHP Milletvekili de hazır bulundu. 

BÖYLE Mİ YERLİ VE MİLLİ OLACAKSINIZ?

CHP Genel Sekreteri Kamil Okyay Sındır, söz konusu düzenlemenin daha önceki yıllarda da meclis gündemine getirilmek istendiğini, başarılamadığını ancak şimdi yangından mal kaçırır gibi komisyonlardan geçirilerek meclis gündemine taşındığını söyledi.  Bir yandan iş arayan veya mesleği dışında iş kollarında çalışmak zorunda kalan yüzbinlerce yüksek öğrenim görmüş gençlerimizin hak ve yetkileri ile istihdam olanakları gasp edilirken diğer yandan düşük ücretle yurtdışından getirilecek mühendis, mimar ve diğer uzmanların piyasalardaki ücret düzeylerinin düşmesine de neden olacağını belirtti. Hükümetin uluslararası sermayenin ajansı gibi çalıştığını ifade eden Sındır şöyle dedi: “bu Hükümet getirdiği Tasarı ile açıkça yabancı uzmanları ülkemizde yetişmiş mühendis, mimar ve şehir plancılarımıza tercih ediyor. Sermayenin istediği ucuz emek gücü isteğini yerine getirmek için yerli ve milli mühendis ve mimarlarımızı gözden çıkarıyorlar. Buradan sormak istiyorum;  “Milli ve Yerli sözlerini ağızlarından hiç düşürmeyen AKP Hükümeti ve onun Milletvekilleri olarak sizler bu Tasarıyı hangi yüzle destekleyeceksiniz. Ayrıca her gün bir açılış töreni veya herhangi bir vesile yaratarak canlı yayın konuşmaları ile milletimize “milli ve yerli olacağız” diyerek seslenen Sayın Cumhurbaşkanı bu yasayı nasıl onaylayacak? Sizin yerli ve milli anlayışınız bu mu? Ya sizler “yerli ve milli” derken bir başka ülkeyi mi kastediyordunuz ? ”

İŞSİZLİĞE VE GÜVENCESİZLİĞE NEDEN OLACAK!

Getirilen düzenlemenin çok büyük çelişkiler içeren tam bir garabet olduğunu belirten Sındır sözlerini şöyle sürdürdü: “Çıkarılmak istenen yasa işsizliğe, güvencesizliğe ve niteliksizliğe neden olacaktır. Tasarı yasalaşırsa Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) denkliğini kabul etmediği bir yabancı üniversiteden mezun olmuş bulunan bir vatandaşımızın mesleğini yapabilmesi engellenirken, aynı yabancı üniversiteden mezun olan bir yabancının gelip o mesleği ülkemizde yapabilecek olması da büyük bir adaletsizlik ve haksızlıktır. Kısaca hiçbir mesleki ve akademik yeterliliği olmayan bir yabancı gelip ülkemizde çalışabilecek ancak bizim uluslararası nitelikte yetişmiş mühendis ve mimarlarımız ara eleman durumunda çalıştırılacak. Peki sorarım; bizim mühendis ve mimarlarımızın yabancı ülkelerde, örneğin AB ülkelerinde bu şartlar altında çalışabilmesi mümkün mü? İthalata dayalı üretim ve tüketim ekonomisini tercih ederek ülkemizi borç yükü altına sokan ve ekonomik kriz eşiğine getiren siyasal iktidar şimdi de bir yandan kara para aklamaya dayalı bir ekonomik düzen ile birlikte kendi insan kaynaklarını yetiştirebilme ve istihdam edebilmedeki beceriksizliğini de uzman ithal etmekle çözmeye çalışıyor. Bu uygulama akıldan, izandan ve şuurdan uzak olduğu gibi hiçbir milli ve örfi anlayışla da kabul edilemez. AKP İktidarının ülkemizi yönetemediği açıkça ortadadır ve milletimizin de tahammülü kalmamıştır.”

MÜHENDİS VE MİMARLARIMIZI YALNIZ BIRAKMAYACAĞIZ

Tasarının hazırlık ve Komisyon görüşmeleri sırasında konunun tarafı olan Oda ve Meslek birlikleri ile yeterli istişare edilmeden Genel Kurula getirildiğini ifade eden Sındır sözlerini şöyle sonlandırdı: “AKP bizi yine yanıltmadı. Her zamanki gibi yasa yapmanın tekniğini ve demokratik süreçleri bir kenara koyarak, sel önünden kütük kapar gibi böylesine hayati bir konuyu yasalaştırmaya çalışıyor. Bizler iktidarın kaçırma ve dayatma anlayışına karşın milyonlarca mühendis, mimar ve şehir plancımızın ve onların örgütlü gücü TMMOB’un yanındayız. Tasarının yasalaşmaması için Meclis’te var gücümüzle mücadele edeceğiz. Mühendis, Mimar, Şehir Plancısı ve tüm meslek uzmanlarımızı hiçbir zaman yalnız bırakmayacağız.”

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.