Sokak lambaları oksijen üretecek

Sokak lambaları oksijen üretecek

Kaymakam Özgür Azer Kurak Ortaokulu öğrencileri Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal'ı ziyaret ederek, çevre temalı projelerini tanıttı. 

Bilim Kahramanları Derneği tarafından düzenlenen 'Şehrini şekillendir' yarışması kapsamında yaşadıkları bölgelerdeki karbondioksit salınımının fazlalığını konu alan öğrenciler, geliştirdikleri proje ile sokak lambalarına entegre edilebilecek sistem sayesinde oksijen üretip, karbondioksit salınımını azaltmayı hedefliyor.

Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal'a projelerini anlatarak, uygulanabilirliği konusunda destek isteyen çevreye duyarlı başarılı öğrenciler, yaşam alanlarındaki sorunların üstesinden gelmek istiyor. Başkan Sandal'a Bayraklı'da karşılaştığı sorunları ve çözümleri noktasında geliştirilen projeleri soran öğrenciler ilçedeki karbondioksit salınımına dikkat çekti. Başkan Sandal çocuklara Bayraklı'da en çok kentsel dönüşüm, altyapı sorunları, kavşaklar, yollar, yeşil alanlar, parklar, sosyal tesisler, kreşler, yoksulluk ve işsizlikle mücadele gibi konularda vatandaşlardan talepler geldiğini ve bu konular üzerinde çalıştıklarını anlattı. Sandal, projelerin uygulanırlığı noktasında da genel olarak mevzuat ve maddi konularda zorluk yaşadıklarını söyledi. İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve İzmir Kalkınma Ajansı'nın iş birliğiyle 35 devlet okulunun katılmasının sağlandığı yarışmaya, Dokuz Eylül TeknoPark, TeknoPark İzmir, Yaşar Üniversitesi TeknoPark ve İzmir Bilim Park destek oldu.

Sokak lambaları oksijen üretecek

Bilim Kahramanları Derneği'nin her yıl “First Lego League” adı altında düzenlediği proje yarışmasının bu yılki konu başlığı 'Şehrini Şekillendir' olarak belirlendi. Bu kapsamda şehirlerde bir bina ya da kamusal alandaki bir problemi bulmaya ve ona yönelik çözüm üretmeye çalışan ve kendisine 'Robokod Kahramanları' ismini veren ortaokul öğrencileri, 16 Şubat'ta İzmir fuarında turnuvaya katılarak projelerini görücüye çıkaracak. Projeye göre sokak lambalarının içine denizlerde ve tatlı sularda yaşayan, fotosentez yapabilen tek hücreli canlı mikroalgler yerleştirilerek, orada yaşamaları sağlayacak. Karbondioksit oluşturan sokak lambaların mikroalgler sayesinde oksijen üreteceğini ve elektriğin de güneş enerjisi aracılığıyla temin edilebileceğini belirten öğrenciler, kısa sürede bir prototip hazırlayacaklarını ifade etti.

okul-(2).jpg

Çocuk meclisimize katılın

"Sizin gibi gençlerin getireceği her öneriye açığız" diyerek, öğrencilere projeleri konusunda destek olacaklarını dile getiren bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal ise, "Sizlerin heyecanı bizim de geleceğe olan heyecanımızı ve inancımızı artırıyor. Geliştireceğiniz projelere her zaman sıcak bakarız ve memnuniyetle karşılarız. Sizin gibi çevreye, doğaya duyarlı, yaşadığı bölgeyi düşünen, sorunları için mücadele eden gençler olduğunu bilmek çok mutluluk verici. Bu kapsamda biz de sizlerin görüşlerini, önerilerini alabileceğimiz, toplantılar yapıp, sizi dinleyebileceğimiz bir çocuk meclisi oluşturacağız. Siz de bu meclise katılmak için başvurun. Yapacak çok işimiz var. Bayraklı'ya hep birlikte daha modern, estetik ve çağdaş bir görünüm kazandıralım. Projeniz konusunda da destek vermeye hazırız, yeter ki sizin gibi duyarlı, pırıl pırıl öğrencilerimiz artsın" dedi.  

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.