Suudi Arabistan Kadınların Yapamayacağı 10 Şey

Suudi Arabistan Kadınların Yapamayacağı 10 Şey

Suudi Arabistan'da kadınlara yasak olan 10 şey

1- Eşi olmadan bir yere gitmek:

Suudi Arabistan'da kadınlar eşleri ya da erkek akrabaları yanlarında olmadan dışarı çıkamıyor. Yanlarında erkek yoksa taksiye binmesi ahlaksızlık olarak görülüyor!

9-008.jpg


2- Renkli giyememek:

6-022.jpg

Suudi Arabistanlı kadın ve kızlar yabancılar da dahil siyah çarşaf giyinmek zorundalar. Giysileri ya çarşaf ya da abiye olacak. Başları kapalı olup, ayakları görünmemek zorunda. Bu arada erkeklerin dikkatini çekmemek için renkli çarşaf giymeleri de yasak!

3- Araba sürmek:

10-006.jpg

Suudi Arabistanlı kadınların araba kullanmaları yasakken, eylemlerden sonra kısıtlı olarak kullanmaları serbest oldu. Suudi Arabistan, eylemlerden önce araba kullanmanın yasak olduğu tek ülkeydi. Yasağın sebebi olarak; batılı açık yaşam tarzına, geleneksel değerlerin erozyonuna yol açabileceği inancı gösteriliyordu.

4- Erkeklerle iletişim:

7-016.jpg

Suudi kadınlarının erkeklerle olan zaman miktarı sınırlandırılmıştır. Daily Telegraph, raporlarına göre ofisler, üniversiteler, bankalar olmak üzere kamu binalarının büyük bir çoğu ayrılmıştır ve hepsinin kadın erkek-ayrı girişleri vardır. Plajlar ve eğlence parkları da buna dahildir.

5- Yüzmeye gitmek:

8-014.jpg

Reuters muhabiri Reihad, konakladığı otelde spor salonu ve havuza girme deneyimlerini şöyle anlatıyor: "Bir kadın olarak ben bile onlara bakamadım. Şeriat kanunlarınca; kadınların yüzmesini sakıncalı görüyor. Batı kültürüne benzer aktivitelerin asla olmasını istemiyorlar.

6- Spor oyunlarında yarışmak:

1-162.jpg

Kadınlar devlet tarafından düzenlenen spor liglerine, ulusal turnuvalara ve hatta bir izleyici olarak ulusal takımın maçlarına bile katılamıyorlar. 150 resmi spor kulübünün kapıları kadınlara açık değil. Erkek çocuklarının zorunlu jimnastik dersi varken, kız çocuklarının okullarının çoğunun müfredaatında beden dersi bulunmuyor.

7- Alışveriş yaparken kıyafet denemek:

4-084.jpg

Kadınların zaten kısıtlı olarak alabildiği kıyafetleri, üzerinde denemesi de yasak. Kıyafet kabininde bir kadının üzerini değişmesi düşüncesi bile; Suudi erkeklerin kaldıramayacağı bir yük olarak geliyor.

8- Erkeklerin Olduğu Ortamda Çalışmak:

5-043.jpg

Ülkede çalışan iş gücünün sadece%5'i kadındır. Onların da genelde erkeksiz ortamda çalışması gerekir. Kadın iş gücünde dünyada sonuncu sıradadır.

9- Restoranda yemek yemek:

2-146.jpg

Kadın ve kızların aile kısmı olmayan cafe ve restaurantlara oturmasına izin verilmemektedir. Oturmak şöyle dursun kadın kasiyeri olmayan fast-foodçulardan paket siparişi almak bile yasaktır.

10- Özgürce dolaşmak:

3-118.jpg

Devlet tarafından oluşturulan din polisleri, kadınları hayatın her alanında bir gölge gibi şeriat kurallarına uygun yaşayıp yaşamadığını kontrol ediyor. Öyle ki kadınlar kendi mahallelerinde bile tek başına dolanamıyorlar. Suudi Arabistan dışına çıkmak için eşlerinden, babalarından izin almaları gerekiyor. Riyad kadının toplu taşıma kullanabildiği tek kent. Tabiki burada da kadın ve erkeklerin araçları ayrı.

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.