Taksi Çağırma Uygulaması Uber'i Araplar Kurtardı

Taksi Çağırma Uygulaması Uber'i Araplar Kurtardı

Arabası olan kişilerin taksi gibi çalışmasına ve para kazanmasına imkan sağlayan uygulama Uber, Suudi Arabistan'dan yatırım aldığını açıkladı.

Özel araç sahiplerinin mobil uygulama aracılığıyla taksicilik yapmasına olanak sağlayan Uber, Suudi Arabistan'dan 3,5 milyar dolarlık yatırım aldığını duyurdu.

Şirketten yapılan açıklamada, şirketin 2014 yılından beri faaliyet gösterdiği Suudi Arabistan'daki en büyük fon Kamu Yatırım Fonu'ndan 3,5 milyar dolarlık kaynak bulduğu bildirildi.

Söz konusu kaynağın bugüne kadar uygulamanın tek seferde aldığı en büyük yatırım olduğunun belirtildiği açıklamada, şirketin piyasa değerinin 62,5 milyar dolar olduğu bilgisi de paylaşıldı.

Uber İcra Kurulu Başkanı (CEO) Travis Kalanick, yaptığı açıklamada, bu yatırımın şirket için "güvenoyu" anlamına geldiğini ifade ederek, Uber'in küresel varlığını artırmaya devam edeceğini kaydetti.

Peki bu yatırım gerçekten ne anlama geliyor?

1) YAVAŞ HALKA ARZ

Uber'in Ortadoğu'da 350 binden fazla kullanıcısı ve yaklaşık 19 bin sürücüsü bulunuyor. Sadece geçtiğimiz iki yıl içinde risk sermayesi ve özel sermaye fonları aracılığyla toplamda 13,8 milyar dolar yatırım toplayan şirket şimdiden 62,5 milyar dolarlık değere ulaşmış durumda, hem de halka arz olmamasına rağmen. Aslında pratikte Uber adım adım borsaya yaklaşarak yavaş çekim bir şekilde halka arz oluyor denilebilir. Bugüne kadar yalnızca iki teknoloji şirketi halk arzla daha fazla sermaye topladı: 21,7 milyar dolarla Alibaba ve 16 milyar dolarla Facebook.

2) YÜKSELEN SEKTÖR

İnternet aracılığıyla taksicilik yapmaya olanak sağlayan mobil uygulama endüstrideki hızlı değişim ve yeni fırsatlar yatırımcıların dikkatini çekerek sektörde kaynak artışına neden oluyor.

Geçen ay, ABD'li teknoloji şirketi Apple, Çin'de Uber'in rakibi olan Didi adlı şirkete 1 milyar dolar, Alman otomotiv devi Volkswagen de İsrailli Gett adlı şirkete 300 milyon dolar yatırım yaptığını açıklamıştı.

Ayrıca, Amerikalı teknoloji devi Google ile İtalyan Amerikan araba üreticisi Fiat Chrysler (FCA) geçen ay sürücüsüz araba üretmek için anlaştıklarını duyururken, Apple'ın da bu alanda araştırmalarını hızlandırdığı ifade ediliyor.

4 HAYAT DEĞİŞTİREN TEKNOLOJİ4 HAYAT DEĞİŞTİREN TEKNOLOJİ

3) COĞRAFİ GENİŞLEME

Uber'in aldığı 3,5 milyar dolarlık desteğin özellikle Orta Doğu, Hindistan ve Çin'de genişlemek için kullanılması bekleniyor. Uber'in Hindistan'da Ola, Çin'de Didi'nin yarattığı rekabetle baş etmek için varlığını çok daha hızlı artırması gerekiyor gibi gözüküyor.

4) KÜÇÜK BİR ŞİRKET GİBİ YATIRIM YAPAN BÜYÜK BİR ŞİRKET

Tüm bunlar Uber'i ilginç bir pozisyona sokuyor. Bir yandan büyük çaplı bir teknoloji şirketi değerlemesine sahip. 52 milyar dolarındaki Ford'dan veya 46 milyar dolar değerindeki General Motors'dan bile daha değerli.

Ancak yatırım yapma stratejisine bakıldığında hala yeni kurulan bir şirket gibi, kendi yarattığı bir pazardan hızlı yatırımlarla mümkün olduğunca büyük payı kapmaya çalışıyor.

Amazon ve Netflix örneklerinde olduğu gibi başarılı olabilen bu strateji Groupon örneğinde hüsranla sonuçlanmıştı. Uber'in de küresel genişlemesinin önündeki en büyük risk Çin ve Hindistan'daki gibi rakipleri karşısında yapılan yatırımların işe yaramaması olabilir.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.