Tarihi Roma Hamamı kaderine terk edildi!

Tarihi Roma Hamamı kaderine terk edildi!

Medya Ege olarak iki yıl önce gündeme taşıdığımız Menderes’teki tarihi Roma Hamamı, Kültür Bakanlığı’nın göstermelik çalışmasından sonra kaderine terk edildi.

İzmir’in Menderes İlçesi Deliömer Köyü yakınında bulunan Roman dönemine ait, ilgisizlik ve bakımsızlıktan yok olmak üzere olan tarihi hamamı, iki yıl önce Medya Ege olarak yerinden inceleyerek haber haline getirmiştik. 

arc_3672.jpg

Yüksek dağdaki doğal kaynak suyundan faydalanılarak Roma Döneminde yapılan hamamın suyunun, hem doğal, hem de içinde bol minareli olmasından dolayı şifalı olduğu belirtiyor.

20190927_110149.jpg

Roma döneminde, dağın eteklerindeki kayalar oyularak yapılan ve içinde yıkanma yeri, havuzu, dinlenme yeri bulunan tarihi hamam, o dönemde Efes’e, Milet’e giden kervanların çok uğradığı yerlerden birisi olarak biliniyor.

20190927_110143.jpg

Medya Ege olarak tarihi hamamın kaderine terk edildiğini haber yaptıktan sonra hareket geçen Kültür Bakanlığı, burada hem inceleme başlattı, hem de Roma Hamamı’nı tarihe kazandırmak için çalışma başlattı. Tarihi Roma Hamamı’nın bulunduğu bölge Turizm Bakanlığı tarafından 1. Derecede arkeoloji SİT alanı ilan edildi.

20190927_110457.jpg

Kültür Bakanlığı tarafından 1. Derecede SİT Alanı ilan edilen Roma Hamamı’nın bulunduğu yerde, Kültür Bakanlığı’ndan yenileme ihalesine alan firma kısa süreli çalışma yapıp, alanı terk etti. 

20190927_110540.jpg

O kısa süreli çalışma döneminde tarihi Roma Hamamı’nda bekçilik yapan kişi, kendisine emeklilik kazandıran Roma Hamamı’nı terk etmeyen, bekçilik yaparak orada kalan tek kişi oldu. Bazen birilerinin gelip, tarihi yerde define kazısı yapmak istediğini belirten bekçi, kendisini görünce, gündüz yapamadıklarını, gece gelip yaptıklarını belirtiyor. Tarihi Roma Hamamı’nın içi, kaçak define arayanların açmaya çalıştıkları yerlerle dolu.

20190927_110806.jpg

Tarihi Roma Hamamı’nın ise yüzyıllardır hiç kesilmeyen bol minareli doğal suyu ise akmaya ve o harabe haliyle rağmen şifa dağıtmaya devam ediyor.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.