Temiz enerji yatırımları 4 katına çıkmalı

Temiz enerji yatırımları 4 katına çıkmalı

Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı (IRENA), Paris Anlaşması’nın iklim hedeflerine ulaşmak için temiz enerji yatırımlarının yılda 5 trilyon dolara çıkması gerektiğini açıkladı.

IRENA, enerji geçiş teknolojilerine yapılan küresel yatırımların, Paris Anlaşması hedeflerine ulaşmak için, yılda dört kattan fazla artması gerektiğini söyledi.

IRENA, yenilenebilir enerji teknolojilerine yapılan yatırımların geçen yıl 1,3 trilyon dolarlık rekor seviyeye ulaştığını, ancak Paris Anlaşması’nın sıcaklık artışlarını sanayi öncesi seviyelere göre 1,5 derecede sınırlama hedefini karşılamak için bu rakamın yılda yaklaşık 5 trilyon dolara çıkması gerektiğini söyledi.

IRENA, dünyanın 2030 yılına kadar geçiş teknolojisi için verimliliğin iyileştirilmesi, elektrifikasyon, şebeke genişletme ve esneklik dahil olmak üzere toplamda yaklaşık 35 trilyon dolara ihtiyacı olduğunu belirtti.

IRENA, yenilenebilir enerji dağıtımının bugün yılda yaklaşık 3.000 gigawatt’tan 2030’da 10.000 GW’ın üzerine çıkması gerektiğini belirterek, sanayi ve gelişmekte olan ülkeler arasında yenilenebilir genişlemede daha fazla eşitliğe ihtiyaç olduğunu da sözlerine ekledi.

Çin, AB ve ABD’deki yeni yenilenebilir enerji projeleri geçen yıl kurulu kapasitenin üçte ikisini oluştururken, Afrika kurulu yenilenebilir enerji kapasitesinin yalnızca %1’ini oluşturdu.

IRENA’nın Genel Direktörü Francesco La Camera, “Gelişmekte olan ülkelere verilen destekte temel bir değişiklik, enerji erişimi ve iklim uyumuna daha fazla odaklanmalı” dedi ve finans kurumlarını daha iyi koşullarla enerji geçiş projelerine daha fazla fon yönlendirmeye çağırdı.

IRENA, 2030 yılına kadar planlanan yılda yaklaşık 1 trilyon dolarlık fosil yakıt yatırımını yenilenebilir enerji teknolojileri ve altyapısına yönlendirilmesi çağrısında bulundu

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) “Yenilenebilirler 2022” isimli yeni raporunda, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından yaşanan enerji güvenliği endişeleri nedeniyle küresel yenilenebilir enerji kapasitesinin önümüzdeki beş yıl içinde iki katına çıkacağını ortaya koymuştu.

IEA’nın yenilenebilir enerji kaynaklarına ilişkin yıllık raporuna göre, küresel yenilenebilir enerji kapasitesinin 2027’ye kadar 2 bin 400 gigavat artarak 5 bin 650 gigavata ulaşması bekleniyor. 2 bin 400 gigawat Çin’in tüm enerji kapasitesine eşit.

Mevcut artış, bir yıl önce tahmin edilen büyüme miktarından %30 daha fazla. Bu yıl küresel bir enerji krizinden kaynaklanan yüksek gaz ve elektrik fiyatları, yenilenebilir enerji teknolojilerini daha cazip hale getirdi.

Yenilenebilir enerjideki büyüme aynı zamanda ABD, Çin, AB ve Hindistan’ın yenilenebilir enerji dağıtımını önceden planlanandan daha hızlı desteklemek için politikalar ve piyasa reformları uygulaması tarafından da yönlendiriliyor.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.