Temizlik yaparken bu hatalara dikkat!  Bulaşık makinenizi...

Temizlik yaparken bu hatalara dikkat! Bulaşık makinenizi...

İşte temizlik sırasında unuttuğunuz ve önemsemediğiniz 7 hata...

Evimizi temizlerken, kirli olmadığını düşündüğünüz eşyaları ne sıklıkla temizlediğinizi hiç düşündünüz mü? Evinizdeki belirli yerleri düzenli olarak görmezden gelirseniz, zararlı bakteriler orada yaşayabilir, büyüyebilir ve sağlığınızı etkileyebilir.

Temizlik yaparken soğuk su kullanmak

Temizlik için ılık veya soğuk su kullanırsanız, temizlik ürünleriniz etkili olmaz. Su için mükemmel sıcaklık, oda sıcaklığından 10 derece daha yüksek veya elleriniz için yeterince rahat olan su sıcaklığıdır. Bu durumda, alkali temizleyiciler iki kat daha etkili olurken daha fazla bakteri ve mantar tahrip olur.

Çamaşır makinesini temizlememek

Çoğu kişi temizlik yaparken çamaşır makinesini temizlemeyi önemsemez. Ancak kirli bir çamaşır makinesi tehlikelidir çünkü kıyafetlerinizde bakteri ve küf sporlarının yayılmasına neden olur. Temizlemeyi unutmanız takdir de kir parçacıkları tamburun içinde, deterjan ve yumuşatıcı bölmelerinde kalabilir. Uzmanlar, çamaşır makinenizi 2 haftada bir temizlemenizi tavsiye ediyor. Çamaşır makinenizi içerisinde çamaşır olmadan, çamaşır suyu ya da sitrik asitle koyarak en yüksek sıcaklıkta çalıştırarak temizleyebilirsiniz.

Tuvalet fırçasını kapalı alanda tutmak

Tuvalet fırçası, evinizdeki en kirli eşyalardan biridir. Saklamadan hemen önce kurutup düzenli olarak dezenfekte ederseniz, üzerindeki bakteri sayısını önemli ölçüde azaltabilirsiniz. Kapalı ve sızdırmaz bir kap içerisine koyduğunuz tuvalet fırçasını kullandığınız da banyonuzda sayısız bakteri üremesi görülebilir. Bu yüzden fırçanızı kullanımdan sonra mutlaka temizleyin ve kuruması için 10 dakika bekletin.

Lavabo tahliye borularını unutmak

Lavaboyu temizlerken, çoğu zaman tahliyeyi temizlemeyi unuturuz ve sadece oradan kötü kokular gelmeye başlayınca temizlemek isteriz. Ancak yiyecek ve kir parçacıkları kanalizasyonda kalır, bakteri orada çoğalmaya başlar ve basınç altında kanalizasyona su döküldüğünde, bunlar lavaboya geri döner. Bu bakımdan doğru şekilde temizlemek için , bir çorba kaşığı kabartma tozunu lavaboya koyun, üzerine bir miktar sirke dökün ve gece boyunca bırakın. Sabahları tahliyeyi kaynar suyla veya sadece çok sıcak suyla yıkayın.

Bulaşık makinesini kullandıktan sonra kurutmamak

Bulaşık makinesini çok sık yıkamanıza gerek yok çünkü kendi kendini zaten dezenfekte edebiliyor. Ancak, her gün kullanımdan sonra içerisini kurutmanız gerekir, aksi takdirde küf oluşabilir. Ayrıca bulaşıkları yıkamak için tabakları bulaşık makinesine nasıl yerleştirdiğiniz önemli. Uzmanlar karbonhidrat kaplı (patates, pirinç, makarna) yemeklerin bulaşık makinesinin ortasındaki bir daireye yerleştirilmesini önermektedir. Protein kaplı tabakları ise (et, peynir, yumurta) bulaşık makinesinin kenarlarının çevresine yerleştirilmelidir. Bu sayede bulaşıklar daha iyi yıkanacaktır.

Duş perdesini ve duş başlığını temizlememek

Duş perdesini nadiren temizliyoruz çünkü duş alırken temizlendiğini düşünüyoruz. Ancak bu doğru değildir. Duş perdelerini mutlaka ayda 1-2 defa çamaşır makinesinde yıkamak gerekiyor. Diğer yöntem ise onları bir tuz çözeltisine veya sitrik aside batırmaktır. Her gün duş almamıza rağmen gece boyunca kimse kullanmadığında bakteriler duş başlığının içinde büyüyebilir. Bu nedenle, duş almadan önce, suyun en az bir dakika akmasına izin vermelisiniz. Ayrıca haftada 1-2 defa duş başlığınızı soda veya sirke çözeltisine batırmayı ve temizlemeyi unutmayın.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.