Trump tehdit etti: İkinci aşamaya geçeriz

Trump tehdit etti: İkinci aşamaya geçeriz

ABD Başkanı Donald Trump, Kuzey Kore'yi nükleer programından caydırmak amacıyla uygulanan yaptırımlar hedefe ulaşmakta yetersiz kaldığı takdirde "ikinci aşamaya" geçecekleri şeklinde uyardı.

ABD’nin Kuzey Kore’ye şu ana kadarki “en geniş yaptırım paketini” hayata geçireceğini açıkladığı cuma günü Trump, Avustralya Başbakanı Malcolm Turnbull ile düzenlediği basın toplantısında konuya ilişkin açıklamalarda bulundu. Trump, Kuzey Kore’ye uygulanan yaptırımlar işe yaramadığı takdirde geçilecek “ikinci aşamanın çok sert” ve “dünya için çok ama çok talihsiz” olacağını söyledi. Trump, yine de “yaptırımların işe yaramasını umduğunu” belirtti.

ABD Hazine Bakanlığı’nın web sitesinde yayınlanan açıklamadaysa, ABD’nin bir Tayvan vatandaşının yanı sıra Çin, Hong Kong, Tayvan ve Singapur merkezli 27 şirket ve 28 gemiye yaptırım uygulama kararı aldığı kaydedildi. Yaptırımlar kapsamında söz konusu firma ve kişilerin ABD’deki mal varlıkları üzerindeki haklarının dondurulacağı ve ABD vatandaşlarının bu firma ve kişilerle iş yapmasının engelleneceği belirtildi.

“Trump hayal kırıklığına uğradı”

Bir ABD Hazine Bakanlığı yetkilisi, gazetecilere yaptığı açıklamada “Geçmişte başarısız olan çabalar ve Kuzey Kore’nin nükleer programında gördüğümüz ilerlemeler düşünüldüğünde Başkan Trump’ın haklı bir hayal kırıklığına uğradığı aşikar” şeklinde konuştu.

Buna ek olarak ABD, diğer bir grup kuruluşun da BM tarafından uygulanan yaptırımlar kapsamında kara listeye alınmasını önerdi. Söz konusu hamleyle “Kuzey Kore’nin petrol elde etme ve kömür satma amacıyla yürüttüğü gayrimeşru deniz kaçakçılığı faaliyetlerini sona erdirmenin” hedeflendiği belirtildi.

ABD, Kuzey Kore’nin ABD ana karasını vurma kabiliyetine sahip nükleer başlıklı füzeler üzerinde çalışması nedeniyle endişeli.

Eylül 2017’de BM Genel Kurulu’na hitap eden Trump, Kuzey Kore lideri Jim Jong Un’a “roket adam” diyerek Kuzey Kore’yi yok etme tehdidinde bulunmuştu. Kuzey Kore Dışişleri Bakanı Ri Yong Ho da Trump’ın söz konusu konuşmasını “köpek havlamasına” benzetmişti. Trump, yılın ilk günlerinde ise Kim’e hitaben “Benim nükleer düğmem seninkinden büyük” demişti.


ABD birkaç gün önce, Güney Kore’de düzenlenen Kış Olimpiyatları kapsamında ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence ile bir Kuzey Kore temsilcisi arasındaki yapılması planlanan görüşmeyi Kuzey Kore’nin son anda iptal ettiğini duyurmuştu.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.