TÜBİTAK'ın yarışmasında bölge dereceleri belli oldu

TÜBİTAK'ın yarışmasında bölge dereceleri belli oldu

TÜBİTAK Bilim İnsanı Destek Programları Başkanlığınca düzenlenen İzmir Bölge Koordinatörlüğünü Dokuz Eylül Üniversitesi’nin üstlendiği ‘50. TÜBİTAK Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması’nda bölge dereceleri belli oldu.

Ödül alan projeler 8-12 Nisan tarihleri arasında Ankara’da düzenlenecek olan final yarışmasına katılmaya hak kazandı. İzmir Bölge Koordinatörlüğünü Dokuz Eylül Üniversitesi’nin üstlendiği, ülkenin geleceğinde en büyük role ve değere sahip gençleri temel, sosyal ve uygulamalı bilim alanlarında çalışmalar yapmaya teşvik etmeyi amaçlayan ‘50. TÜBİTAK Lise Öğrencileri Proje Yarışması’nda bölge dereceleri belli oldu. Geçtiğimiz yıl yarışmaya Türkiye genelinde toplam 16 bin 181 proje başvurusu yapılırken, bu yıl 16 bin 679 başvuru yapıldı. İzmir Bölgesinde yer alan Aydın, Denizli, İzmir, Manisa, Muğla ve Uşak illerinden Teknoloji Tasarım alanında 152, Biyoloji alanında 134, Sosyoloji alanında 103, Tarih alanında 100, Fizik alanında 98, Matematik alanında 97, Kimya alanında 90, Değerler Eğitimi alanında 82, Türk Dili ve Edebiyatı alanında 67, Psikoloji alanında 64, Yazılım alanında 64 ve Coğrafya alanında 63 olmak üzere toplam bin 114 proje başvuruda bulundu. İzmir Bölge Sergisi’nde, alanında uzman değerlendiriciler tarafından özgünlük, yenilikçilik, yararlılık, uygulanabilirlik, özümseme ve hâkimiyet, kullanılan bilimsel yöntem gibi kriterlere göre değerlendirilen projelerde her kategoride birinci, ikinci ve üçüncü olan projeler belirlendi. 

Ödül töreni, İzmir İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Ömer Yahşi, Aydın İl Milli Eğitim Müdürü Seyfullah Okumuş, Dokuz Eylül Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Uğur Malayoğlu, Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Ercan Akpınar, Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gül Ünal Çoban ve Muğla İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Serap Aksel’in katılımıyla Atatürk Kültür Merkezinde gerçekleştirildi.

FİNAL YARIŞMASI ANKARA’DA

50. Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması İzmir Bölgesi Proje Koordinatörü Prof. Dr. Gül Ünal Çoban, bu tür yarışmaların ülkenin geleceğinde en önemli yere sahip olan gençleri üretmeye teşvik ettiğini ifade etti. Yarışmanın ulusal anlamda en büyük bilim ve teknoloji yarışması olduğunu vurgulayan Çoban, “Türkiye genelinde 12 merkezde düzenlenen bölge yarışmalarında birincilik ödülü alan projeler, 8-12 Nisan tarihleri arasında Ankara’da düzenlenecek olan final yarışmasına katılmaya hak kazanacak. Nitelikli kalkınma ancak nitelikli insan gücüyle mümkündür. Başta, düşüncelerini bilimsel uygulamalar ve bilimsel araştırma yöntemleriyle projeye dönüştürerek başvuruda bulunan gençlerimiz olmak üzere onların danışman öğretmenlerine ve ailelerine; bölge sergisine davet edilen, davetli projeleri ziyaret ederek farkındalık oluşumuna ve bilimsel çalışmaların yüceltilmesine katkıda bulunan siz değerli konuklarımıza çok teşekkür ederim” diye konuştu. 

İzmir İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Ömer Yahşi, “Başarı, hazırlık ve adanmışlığın buluştuğu yerdir; şüphesiz ki önceden hazır olanlar için başarı kaçınılmazdır. Doruklara talip olanların kanatları olmalıdır. Bir kanadında yüreğini, bir kanadında hevesini ve azmini taşımalıdır. Herkes hayal kurar lakin peşinden gitme cesareti olanların hayalleri gerçeğe dönüşür” diye konuştu. 

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ve TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal’ın tebrik ve iyi dilek mesajlarının okunduğu programın sonunda 12 dalda birinci, ikinci ve üçüncü olan projeler açıklanarak öğrencilere ödülleri verildi. 
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.