Türk Popunda Bağlama Tartışması Başladı

Türk Popunda Bağlama Tartışması Başladı

Müzik dünyasının dansçı popçusu FARUK K. Beş yıl sonra müzik marketlere sunduğu “Aşka Geldik” adlı teklisini TRT FM’de    Michael Kuyucu’nun programında anlattı.

Faruk K. Yeni hazırladığı şarkıda kullandığı bağlamanın bir kısım medya ve radyolarda tepki aldığını ve sırf bağlamadan dolayı şarkısının veto yediğini söyledi. Sosyal medyada #bağlamanasahipçık etiketi ile tepki veren müziksever radyo programının yayınlanmasından sonra Faruk K. ‘ya destek mesajları yolladılar

Faruk K. Michael Kuyucu’ya “Aşka Geldik” adlı şarkısında Türk müziği sentezi yapmak istediğini ve doğu ile batıyı buluşturarak pop ritimleri ile bağlamayı bir araya getirdiğini ama medyanın ona “şarkında yer alan bağlamadan dolayı şarkını yayınlayamayız” dediğini ve bundan dolayı şarkısından bağlamayı çıkartarak bağlamanın yer almadığı bir versiyon hazırladığını söyledi. Faruk K., Michael Kuyucu’ya “ Biz bu şarkıda aranjörümle beraber pop ile misteki bileştirirsek ne olur diye düşündük. Ama maalesef bazı radyolarda bağlamadan dolayı yayınlanmadı. Bunun üzerine biz bağlamasız bir radyo versiyon hazırladık “ dedi.

Ey Radyolar Siz Milli Kültürümüze Nasıl Sahip Çıkacaksınız?

Faruk K.’nın bu açıklaması üzerine müzik eleştirmeni -  radyocu Michael Kuyucu “ Bazı radyolar saz var diye şarkı çalmaz, bazı radyolar bağlama var diye şarkı çalmaz.  Bağlama bizim öz kültürümüze ait enstrümanlardan biri siz nasıl olurda şarkılardan bağlamayı çıkarın çalalım” teklifinde bulunursunuz diyerek konu hakkında tepki verdi. Michael Kuyucu özel “siz milli kültürünüze nasıl sahip çıkacaksınız ? Geleceğe bu milli kültürü nasıl bırakacaksınız?” diye sordu. Michael Kuyucu “ Bu bir sanat cinayetidir, bir kültür cinayetidir. Kültürümüzün geleceği adına düşündürücü bir olay” diyerek medyanın bu tutumunu sert eleştirdi.

 

Yunanlıya Buzuki'yi Çıkart Diyebilirmisin?

Faruk K. Bunun üzerine “Avrupa kendi kültürüne kendi müziğine, kendi ulusal enstrümanlarına bizden daha fazla sahip çıkıyor. Düşünün bir Yunanistan’da bu şarkıda buzuki var bu şarkıyı çalmayız, buzukiyi çıkartın diyecek bir radyo var mıdır diye çok merak ediyorum?” diyerek Dünya medyasının kendi ulusal kültürlerine daha fazla değer verdiğini söyledi. Faruk K. Michael Kuyucu’ya “Bağlama bizim özümüz. Biz kendi aslımızı inkâr etmiş oluyoruz, bu çok acı bir durum. Ama iyi şarkının engel tanımaz.” Dedi.

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.