Türk sanatları sergilendi

Türk sanatları sergilendi

Ege Üniversitesi Etnografya Müzesinde 'Vefa' 10. Uluslararası EgeArt Sanat Günleri Geleneksel Türk Sanatları Sergisi'nin açılışı gerçekleştirildi.

Ege Üniversitesi'nin (EÜ) köklerinden ve geleneklerinden gelen güçle düzenlediği “10. Uluslararası EgeArt Sanat Günleri”, Cumhuriyetin 100’üncü yılında “Vefa” konseptiyle sanatseverlerle buluştu. Bu kapsamda Ege Üniversitesi Etnografya Müzesinde “Vefa” 10. Uluslararası EgeArt Sanat Günleri Geleneksel Türk Sanatları Sergisi”nin açılışı gerçekleştirildi. Serginin açılışına Ege Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Ersan, EÜ Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanı Aysel Ildızlı, sanatçılar, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. Sergide, tezhip, minyatür, hat, ebru, keçe, halı, kumaş gibi geleneksel sanat dallarında çalışmaları bulunan 19 bilim insanının eserleri yer alıyor.

ege-16.jpg

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Ersan, “Tarih boyunca insanların önce kendi ihtiyacı için ürettiği el emeği yoğun üretimler bir dönem ticari amaçla da üretilmişlerdir. 16. yüzyılda Osmanlı’nın en parlak döneminde en nadide örneklerinin üretildiği Geleneksel Sanatlarımız, 19. yüzyılın sonlarına kadar üretilmeye devam etmiştir. 1900’lü yıllara gelindiğinde değişen kültür ve gelişen teknolojinin de etkisiyle üretimler yavaş yavaş azalmaya başlamıştır. Artık günümüze ulaşmış her bir örneğinin müze ve koleksiyonların seçkin parçaları arasında yer aldığı bu üretimlerin ve kültürün yaşatılması için neler yapılabileceğinin araştırıldığı bir döneme girilmiştir. Bu sebeple ‘sanatta vefa’ dediğimizde akla ilk gelen şüphesiz geleneksel sanatlarımızdır” diye konuştu.

ege-1.jpg

“19 AKADEMİSYEN SANATÇININ ESERLERİ YER ALIYOR”

Vefa’nın yaşanmışlıklara saygı duymak, insanları hatırlamak olduğunu ifade eden Prof. Dr. Mehmet Ersan, “Yapılan iyiliği unutmayıp daha güzeliyle karşılık vermektir. Bu duygu ve düşünceden hareketle önce geçmişimize, sonrasında ise adeta bir vefa duygusuyla çalışmalarını sürdüren ve Cumhuriyetimizin 100. yılında 10’uncusunu düzenlediğimiz EgeArt Günleri’nde şimdiye kadarki süreçte desteklerini esirgemeyen sanatçı dostlarımıza olan vefamızın göstergesi olan ‘Geleneksel Türk Sanatları Sergisi’ ile sizlerle buluşmayı hedefledik. Sergimizde, Geleneksel Türk Sanatları kapsamına giren; tezhip, minyatür, hat, ebru, keçe, halı, kumaş gibi birçok dalda çalışmalarını yürüten ve sanatsal üretimler yapan 19 akademisyen sanatçımızın eserlerini izleme fırsatı bulacaksınız” dedi.

ege-14.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.