Türk sevdalısı Pierre Loti

Türk sevdalısı Pierre Loti

Institut Français İzmir, Pierre Loti uzmanı Fransız yazar Alain Quella-Villéger’i geçtiğimiz günlerde ağırladı. 

Yazar Quella-Villéger, yaşamı boyunca kendini Türk dostu olarak tanımlayan Pierre Loti’nin bilinmeyen yönlerini İzmirlilerle paylaştı.

Türk dostu “Pierre Loti”

Yazar Quella-Villéger, Pierre Loti’nin Türkiye’de sevilen bir yazar olmasını hayatı boyunca Türk dostu olarak anılmasına bağlayarak “Türklere öylesine sempati duyuyordu ki insanların gündelik yaşamlarına kadar herşey hakkında derinlemesine bilgi sahibiydi. Türkiye’yi iyi tanıtan, güçlü romanlar yazdı” dedi. Loti’nin Fransız Akademi üyesi olduğu için döneminin otoritelerinden biri olduğunu belirten Quella-Villéger “1919 döneminde bakan dostlarına gönderdiği mektuplar sayesinde, İngiltere’nin Osmanlı’yı tamamen yok etmek istemesine karşı, Fransa’nın Türklerin yanında olmasını sağladı” dedi.

Atatürk’ten teşekkür mektubu

Quella-Villéger, Mustafa Kemal Atatürk’ün Pierre Loti’ye savaş ve milli mücadele sırasında oynadığı rol için Türk ulusu adına teşekkür eden bir mektup yazdığını, Loti’nin de “Türkiye’yi kurtaracak bir kişi varsa o da Mustafa Kemal’dir” dediğine dair tanıklıklar olduğunu anlattı. Günümüzde bile Loti’nin Türk dostluğu misyonunun devam ettiğine değinen yazar “Pierre Loti gibi tanınmış yazarların ölümünden sonra yeni bir hayat başlar ve yazarlar eserleriyle hayatlara dokunmaya devam ederler” dedi.Konferansın ardından yazar ziyaretçilerin sorularını yanıtladı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.