Türkiye’de Android piyasası'na  ne olacak?

Türkiye’de Android piyasası'na  ne olacak?

Google ve Rekabet Kurumu arasında yapılan çalışmalarda anlaşma sağlanamadığı gibi, haksız rekabete yol açtığı nedeniyle Android piyasası Türkiye’de tamamen bitme noktasoına gelebilir. 

Türkiye’de çok yüksek olan Android kullanım oranının bulunmasının ardından alınan bu kararla birlikte Android telefon piyasasının olumsuz etkilenebileceği söyleniyor. Telefon üreticilerinin ve GSM operatörlerini derinden etkileyecek durumdan sonra Google’ın Türkiye’den çekilebileceği de söyleniyor.

Rekabet Kurulunun yaptığı çalışmalara yakından bakıldığında 7 Kasım’da alınan yaptırım kararına gerekçe olarak, 19 Eylül 2018 tarihinde Google için alınan kararların yerine getirilmediğini belirtti. 2018’de alınan kararın gereği yerine getirilmeyerek, Android üreticileri ile yapılan “mobil telefon dağıtım sözleşmesinde” yer alan Google Arama uygulamasının ana ekranda konumlandırılması ve Google Webview yazılımın tek bileşen olması maddesi değiştirilmedi. Ayrıca gelir paylaşım sözleşmesinde yer alan maddede Google Arama uygulamasının kendiliğinden kurulması yer alıyordu.

Bu durumların yaşanmasıyla birlikte Google’ın 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’un 6. maddesini ihlal ettiği saptandı. İlgili kanun maddesinde ” Bir veya birden fazla teşebbüsün ülkenin bütününde ya da bir bölümünde bir mal veya hizmet piyasasındaki hâkim durumunu tek başına yahut başkaları ile yapacağı anlaşmalar ya da birlikte davranışlar ile kötüye kullanması hukuka aykırı ve yasaktır.” ibaresi yer alıyor.

Kararın ardından Google, Türkiye’de birlikte çalıştığı firmalara mektup gönderdi. Gönderdiği mektupta yer alan bilgilere göre firma 12 Aralık tarihinden itibaren Türkiye’de satılan Android işletim sistemli cihazlardaki kendi uygulamalarına ait lisansları iptal ettiğini bildirdi. Bu tarihten sonraki kurulumlarda da Google lisansı verilmeyeceği ve uygulamalara güncelleme gelmeyeceği söylendi. Ayrıca satılan yeni telefonlarda Google Arama, Google Play, YouTube, Gmail diğer Google uygulamalarının Android telefonlarda yer almayacağı belirtildi.

Türkiye’de her yıl 10-11 milyon civarında akıllı telefon alışverişi yapılıyor. Bu alışverişin büyük bölümünü kapsayan Android telefonlar için satış oranlarını etkileyebilecek bu kararın ardından Google, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ve Rekabet Kurumu Başkanı Bilal Küle’nin iletişim bilgilerini paylaşarak kullanıcıların anlaşma için baskı yapmasını istedi. Duruma göre Google’ın Türkiye’den tamamen çekilme kararı alabileceği söyleniyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.