Türkiye'nin İlk Çevrimiçi Aromaterapi Kütüphanesi Açıldı

Türkiye'nin İlk Çevrimiçi Aromaterapi Kütüphanesi Açıldı

Kokularından elde edilme yöntemlerine, aromatik etkilerinden sağlıkta kullanıldıkları alanlara, akademik kaynaklar kullanılarak hazırlanmış Türkiye’nin ilk ve tek Aromaterapi (Bitki Özleri) Kütüphanesi bugün CerciYusuf.org'da açıldı

70 Uçucu yağ, 44 sabit (taşıyıcı yağ), 8 maserat ve 16 hidrosol (çiçek suyu) hakkında; kokularından elde edilme yöntemlerine, aromatik etkilerinden sağlıkta kullanıldıkları alanlara, akademik kaynaklar kullanılarak hazırlanmış Türkiye’nin ilk ve tek Aromaterapi (Bitki Özleri) Kütüphanesi bugün CerciYusuf.org'da açıldı. Kütüphanede kamuoyunu bilinçlendirmeye ve toplum sağlığını korumaya yönelik hazırlanmış “Uçucu Yağ Satın Alma” ve "Uçucu Yağları Güvenli Kullanma” rehberleri de bulunuyor.


Geçtiğimiz sene bu zamanlar açılan ve Türkiye’nin ilk ve tek tıbbi ve aromatik bitkiler çevrim-içi kütüphanesi olma özelliğini taşıyan Çerçi Yusuf (www.cerciyusuf.org), birinci yaşını yepyeni ve heyecan verici bir gelişme ile kutluyor.


Açıldığı gün 145 tıbbi ve aromatik bitkinin; şekil özellikleri, iklim ve toprak tercihleri, şifalı kısımları, kimyevi bileşenleri ve sağlık alanında kullanımlarıyla ilgili bilginin, akademik kaynaklara dayalı referanslarıyla paylaşıldığı sitede, bugün bitki sayısı 180’e ulaşmış durumda. 


Merak edilen tıbbi ve aromatik bitki hakkında bilgiye; gerek resimli kütüphaneden, gerekse latince isimleri ile birlikte alfabetik olarak dizimlenmiş listelerden ulaşılan kütüphane site üzerinden ve sosyal medya kanallarından gelen öneri ve taleplerle her gün genişliyor.


Geçtiğimiz sene içerisinde, içeriğine bir de “Vitamin ve Mineraller Kütüphanesi”, “Tıbbi Terimler Sözlüğü” ve “Sertifikalar Kütüphanesi” kazandıran CerciYusuf.org’un varlık nedeni ise kamuoyunu bilinçlendirerek, toplum sağlığını korumaya katkıda bulunmak. 


Çerçi Yusuf’un küçük torunlarından ve sitenin kurucusu Rana Babaç Çelebi “Aromaterapi ve Ayurveda gibi konular popülerleştikçe, internetteki bilgi kirliliği çığ gibi büyüdü. Aromaterapide kullanılan yağlar insanlara mucizevi birer iksir gibi tanıtılıyor. Formüller, karışımlar havada uçuşuyor. En kötüsü de hasta ve özellikle çaresiz insanlar, bu bilgi kirliliği içerisinde, uçucu yağların “doğal” olmalarından hareketle, eş dosttan duydukları ve internetten buldukları bilgilerle kendilerine çeşitli tedaviler uyguluyorlar. Bu çok tehlikeli bir durum.” dedi.


Her bireyin bünyesinin farklı olduğuna, benzer/aynı semptomlara sahip birçok rahatsızlığın var olduğuna ve özellikle aromaterapide kullanılan yağların yoğunluklarına dikkat çeken Çelebi, “1 kg gül uçucu yağı, 3 ton gülden elde ediliyor. 1 kg Limon uçucu yağı, 300 kg meyve kabuğundan. Uçucu yağlar hayal edemeyeceğiniz kadar yoğun ve güçlü maddeler. Bu yağları günlük hayatımızda - iyi hissetmek için veya kozmetik amaçlı - kullanırken dikkatli olmak ve bilinçli hareket etmek gerekiyor. Tedavi amaçlı ihtiyaçlarımızda ise bir doktora danışmadan asla kullanmamak lazım.” şeklinde konuştu.

CerciYusuf.org kütüphanelerinde yer alan tüm bitki ve bitki özlerinin hangi rahatsızlıklarda kullanıldığı belirtilmekle beraber, bunların hangi kısmının hangi usulde uygulandığına dair hiç bir bilgi paylaşılmıyor. Bunun nedeni ise sitedeki bilgilerin yetkili bir sağlık uzmanının tavsiyeleri yerine kullanılmasının önüne geçmek.

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.