Tuz mide kanserine neden oluyor

Tuz mide kanserine neden oluyor

Ege Üniversitesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Sinan Ersin, aşırı tuz tüketiminin mide kanserini tetikleyen nedenlerden birisi olduğunu söyledi.

Mide kanserinin her geçen gün artan bir kanser türü olduğunu belirten Prof. Dr. Ersin, ‘‘Mide kanserinin dünya üzerindeki dağılımına baktığımızda en çok Japonya, Çin, Kore gibi uzak doğu ülkelerinde rastlanan bir hastalık olduğunu görüyoruz. Bu ülkelerde bizden 6 misli daha fazla mide kanseri vakalarına rastlanıyor. Bu durumun başlıca nedeni ise gıdaları tuzlayarak saklamaları ve yüksek oranda tuzlu beslenmeleri. Aynı zamanda füme dediğimiz tütsülenmiş et tüketiminin de bu ülkelerde fazla olduğunu görüyoruz. Dolayısıyla bunlar mide kanseri için tetikleyici faktör olabiliyor. Ülkemizde ise evde yapılan salça ve turşu gibi gıdaları mide kanseri oluşumu açısından riskli gıdalar olarak değerlendirebiliriz. Bu nedenle vatandaşlarımızın tuz tüketimine dikkat etmeleri gerekir’’ dedi.

“Kansızlığın nedeni mide kanseri olabilir”

Mide kanserinin uzun süre belirti vermediğini belirten Prof. Dr. Ersin, ‘‘Mide kanseri türlerinin yüzde 80’ni sinsice hiç bulgu vermeksizin ilerliyor. Hastalığın belirtilerini iştahsızlık, çabuk doyma, kilo kaybı olarak sıralayabiliriz. Ya da bulantı, kusma, yutma güçlüğü. Bunların tümü aslında alarm belirtileri. Kansızlık da yine bir belirti olabilir. Kansızlık, kan ilaçları ile giderilmeye çalışılıyor ancak belli bir yaştan sonra endoskopi, kolonoskopi yapılması gerekiyor. Kansızlık yapan hastalıkların başında mide, kalın ve ince bağırsak kanserleri geliyor. Dolayısıyla kansızlığı tedavi etmeden önce kansızlığın sebebini araştırmak gerekiyor. Bu nedenle mide kanserinde önemli bir belirti olarak kansızlığı söyleyebiliriz. Bir de hastalarda bazen ete karşı tiksinti olabiliyor. Tüm bu belirtileri mide kanserinde dikkat edilmesi gereken belirtiler olarak sayabiliriz’’ şeklinde konuştu. 

Mide ve sindirim sistemi hastalıklarından korunmak için uyarılarda bulunan Prof. Dr. Ersin, ‘‘Karbonhidrat ağırlıklı beslenenlerde mide kanserine daha sık rastlanıldığını görüyoruz. Bu nedenle öncelikle taze sebze ve meyve tüketiminin artırılması ve protein açısından zengin beslenmenin sağlanması gerekiyor. Yine salam, sucuk gibi içerisinde koruyucu maddeler olan gıdaların mideye zararının olduğunu görüyoruz. Bunun yanında koruma faktörlü olarak rafta hazır olan pişmiş, yarı pişmiş gıdaları tüketmemeliyiz. Eğer ailede 2 kişide mide kanseri hikayesi varsa belli bir yaştan sonra 2-3 yılda bir endoskopi yaptırmakta fayda var. Vatandaşlarımıza sindirim sistemindeki en ufak değişiklikte doktora başvurmalarını öneriyorum’’ diye konuştu.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.