Ulusal Mobil Uyarı Sistemi geliyor!

Ulusal Mobil Uyarı Sistemi geliyor!

Başta Marmara Bölgesi olmak üzere Türkiye genelinde peş peşe yaşanan depremler, Ulusal Mobil Uyarı Sistemi'ne (UYARSİS) ilişkin kurulum sürecini hızlandırdı. Deprem mesajı bir dakikada telefona gelecek. Acil durum mesajları engellenemeyecek.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), afet durumlarında vatandaşın en kısa sürede bilgilendirilmesine imkan tanıyacak UYARSİS’in kullanımına ilişkin detayların netleştirildiği taslak yönetmelik hazırladı.

BTK, afet ve acil durumlar ile kamu düzenine, milli güvenliğe ve ulusal siber güvenliğe tehdit oluşturabilecek durumlarda, vatandaşların uyarılmasını sağlayacak olan UYARSİS’i kurmakla yükümlü olacak.

Uyarılar için ise CMAS (Ticari Mobil Uyarı Sistemi), CBS (Hücresel Yayın), SMS (kısa mesaj) ve çağrı öncesi anonsu gibi yöntemler kullanılacak.

Yönetmelik gereği, SMS gönderim kapasitelerini artıracak olan operatörler, acil durum mesajını, belli bir bölgede kullanıcıların tamamına en geç bir dakika içerisinde ulaştırmakla yükümlü olacak.

Operatörlerden, yönetmeliğin yürürlüğe girmesinin ardından üç ay içerisinde sistemlerini UYARSİS’e uyumlu hale getirmeleri istenecek.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.