“Üniversitelerde bilimsel çeviri merkezleri kurulmalıdır”

“Üniversitelerde bilimsel çeviri merkezleri kurulmalıdır”

AK Parti Manisa Milletvekili Doç. Dr. Selçuk Özdağ, “Bir ülkeyi büyüten, zenginleştiren silah gücü değil, bilgi ve teknoloji gücüdür."

 

Türkiye’de her geçen gün açılan Üniversite sayısının artmasına rağmen dil sorununun devam ettiğini kaydeden AK Parti Manisa Milletvekili Doç. Dr. Selçuk Özdağ, “Bir ülkeyi büyüten, zenginleştiren silah gücü değil, bilgi ve teknoloji gücüdür. Batı'da yazılan önemli eserler, makaleler Türkçe'ye kazandırılamıyor. Dil sorunu hala üniversitelerin en büyük sorunu. Çeviri yapacak kadar dil bilmeyen akademisyenler Batı'da yapılan yayınları da takip edebilme imkanını bulamıyor. YÖK'ün de bu konuda bir çalışması da yok. Halbuki bir çeviri merkezi kurularak bu eksiklik giderilebilir” dedi.

   Bir ülkede eğitim düzeyinin yükselmesi ile zenginleşme arasında doğru bir orantının olduğunu kaydeden AK Parti Manisa Milletvekili Doç. Dr. Selçuk Özdağ EnPolitik Haber sitesinde yazdığı köşe yazısında YÖK’e çağrıda bulunarak Üniversitelerde bilimsel çeviri merkezlerinin kurulması gerektiğini ifade etti. “Bilgi üretemeyen bir toplum üretenlerin insaflarına mahkum olur” diyerek yazısına devam eden Selçuk Özdağ, “Kendi teknolojisini yaratamayanlar sadece başkalarının müsaade ettiği kadar gelişebilirler. Halbuki Hindistan Başbakanı bu gerçeği ifade etmek için -Hindistan'ın gücünü- doktoralı nitelikli elaman sayısının fazlalığından aldığını belirtmişti. Üniversitelerin sayısında büyük artış olmasına rağmen bilimsel araştırmalarda bununla orantılı bir artışın olmaması manidardır. Geçen gün Yazar Taha Akyol, istatistikler, rakamlar vererek -bilimsel araştırma sayısında- İran'ın bile gerisine düştüğümüzü yazdı. . Geçmişte üniversitelerin ideoloji yapmaktan bilim yapmaya fırsat bulamadığından yakınırdık. İdeolojik üniversitelerden kısmen kurtulduk ama araştırma sayısında bir artış olmadı. Bugün en pahalı ihraç ürünü bilgidir. Satın aldığımız, ithal ettiğimiz teknolojik ürünlerin fiyat etiketi içinde en büyük kalemi bilgi ve buluşların patenti oluşturuyor. On TL maliyeti olan bir malzeme patent maliyeti ile birlikte bize yüz TL'ye mal olabiliyor. Bu yarışta var olabilmek ancak bilgi çağını yakalamakla mümkün. Bugün ülkeler arasında bir zenginlik sıralaması yapıldığında bilimsel araştırma ve patent alma sayısıyla uyumlu bir sıralamanın olduğu görülecektir. Yani en zengin ülkeler en çok bilgi üreten, bilimsel yayın yapan, patent alan ülkeler. Bu bir tesadüf değil” dedi.

   “Bugün bulunduğumuz noktanın Türkiye'ye yakışmadığı bir gerçek” diyen AK Parti’nin akademisyen kökenli Milletvekili Doç. Dr. Selçuk Özdağ sözlerine şöyle devam etti, “İnsanlara yeteneklerini sergileyecek, özgür, adil bir ortamın sağlanması bu işte sıçrama yapmanın ilk şartıdır. En zengin ülkeler sadece en çok bilimsel yayın yapan, yahut patent alan ülkeler değil, aynı zamanda bir başka ortak noktaları da gelişmiş demokrasilere sahip olmaları, insanlara yeteneklerini sergileyecek özgür bir ortam sağlamalarıdır. Baskının, korkunun olduğu yerde insanlar kabiliyetlerini gösteremezler. Türkiye Üniversiteleşme açısından bir sınıf atladı. Ancak bu tek başına çok şey ifade etmez. Bunun bilimsel yayınla da desteklenmesi, taçlandırılması gerekir. Bir kaç ay önce Aziz Sancar Nobel ödülü kazandı. Demek ki Türk insanında o kabiliyet var. Bütün mesele o yetenekleri ortaya çıkaracak zeminin sağlanmasıdır. Bu hususta YÖK ve üniversitelere büyük görev düşüyor. Bilimsel yayınları Türkçeye kazandırarak araştırmacıların hizmetine sunacak bir çeviri merkezinin kurulması, bilimsel araştırmaların teşvik edilmesi, patent alımında doğru kriterlerin uygulanması şarttır. Aldığımız patent sayısı ile ilgili istatistikleri biliyoruz, bir de Türkiye'de çeşitli sebeplerle patent alamayıp, şansını Batı'da deneyerek başarılı olan sayısız mucit var. Bunların sayısını bilmiyoruz. Bu konu da araştırmacıların himmetini bekliyor. Niçin Türkiye'de değil de başka bir ülkede? Bu sorunun cevabı yeni bir yapılanma için son derece önemlidir. İdeolojilerin zincirinden kurtulan üniversitelerimize büyük görevler düşüyor.”

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.