Uzman Klinik Psikolog Mernekli: Çiftler, sorunlara  el ele çözüm bulmalı

Uzman Klinik Psikolog Mernekli: Çiftler, sorunlara el ele çözüm bulmalı

Uzman Klinik Psikolog Ceren Mernekli, çiftleri boşanmaya götüren nedenleri ve çözümleri Medya Ege'ye anlattı.

ASYA YAŞARİKİZ / MEDYA EGE - TÜİK 2022 Evlenme ve Boşanma İstatistiklerine göre İzmir, binde 3,11 ile, 2022 yılında boşanma oranının en yüksek olduğu il oldu.

Uzman Klinik Psikolog Ceren Mernekli, çiftleri boşanmaya götüren nedenleri ve çözümlerini anlattı.

Modern yaşam ile insanların çok fazla stres altında olduğuna dikkat çeken Uzman Klinik Psikolog Ceren Mernekli, çiftlerin birbirine karşı davranışlarının çok önemli olduğuna işaret etti.

Mernekli, ekonomik koşulların ilişkiye yansımasını “Maddi geçimsizlikler insanların yavaş yavaş tahammüllerinin azalmasına neden oluyor. Çiftler gün sonunda aslında kafa dinleyip günün değerlendirmesini yapacakken her iki taraf da strese maruz kaldığı için birbirlerine patlıyor” cümleleri ile ortaya koydu.

1.jpg

Çiftlerin birbirlerine karşı durmak yerine yan yana yürümeleri gerektiğine vurgu yapan Mernekli “Çiftlerin karşı karşıya durmaktansa, yan yana yürümeleri gerekir. Hayatını paylaşıp birbirlerine güvenen insanlar, karşı tarafın sonsuz tahammülü olduğunu düşünüyor. Ama aslında bu tahammül suistimal ediliyor. Ve konu boşanmaya kadar gidiyor” dedi.

İzmir’in boşanma istatistiklerinde ilk sırada yer almasına değinen Mernekli, Batı kültürünün İzmir’de hakim olduğuna işaret etti. Mernekli “İzmir Batı kültürüne yakın bir şehir. Batı’da aile örüntüsü biraz daha farklı. Boşanmaya olumlu bakılıyor ve boşanan insanlar dışlanmayıp kabul görüyor. Ama daha kapalı toplumlarda evliliği devam ettirmeye daha iyi bakılıyor. İnsanlar ne düşünür kısmında kabul görebilmek rahatlık veriyor” diye konuştu.

John Gottman'ın Mahşerin 4 Atlısı teorisine değinen Mernekli sözlerini “Mahşerin 4Atlısına göre, ilişkilerin bitmesine en çok neden olan davranışlar; aşağılama, eleştiri, kendini savunma hali ve en önemlisi de duvar örmek. Boşanma oranlarının önüne geçmek için bu dördünü kaldırmak çok önemli. Kişilerin birbirini aşağılamaması, küçük düşürücü söylemlerde bulunmak yerine daha destekleyici söylemlerde bulunması, karşısındaki partnerini yıkıcı eleştiri yerine destekleyici yapıcı eleştirilerde bulunması çok önemli. Çünkü karşı taraf kendini eleştiriliyor gibi hissettiğinde problemi dinlemeyip kendini savunmaya geçiriyor. Sürekli savunma halinde olmak, karşı tarafı dinlememek iletişimi ortadan kaldırıyor. Duvar örmek de bir sorun. Çiftlerin problemlerini oturup konuşması, birbirlerini anlamaya çalışması, birlikte çözümler üretmesi çok önemli. Son zamanlarda ‘trip atmak’ dediğimiz davranışta bulunduğumuzda o duvarı örüyoruz. Hem biz doluyoruz ve patlama noktasına geliyoruz ve karşı tarafın bizim duygularımızdan haberi olmuyor. İlişkiler böylece konuşmadan ilerliyor ve tahammül azalıp konu boşanmaya gidiyor. Çiftler, el ele sorunlara çözüm bulmalı” cümleleri ile sonlandırdı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.