Uzmanı açıkladı! Bu belirtiler varsa dikkat!

Uzmanı açıkladı! Bu belirtiler varsa dikkat!

Avrasya Hastanesi Radyasyon Onkoloji Uzm. Prof. Dr. M. Vecdi Ertekin,Meme Kanseri Bilinçlendirme Ayı’nda meme kanserinin bilinmeyen yüzünü, erken teşhisin önemini ve tedavi sürecini anlatıyor.

Her yıl binlerce kadın meme kanserine yakalanıyor. Meme kanserini yenen çoğu kadın, erken teşhis sayesinde hayata tutunabiliyor. Kendisinin doktoru olmayan kadınlar ise çoğu zaman erken teşhis fırsatını kaçırabiliyor. 

30 yaşından sonra risk artıyor

1970’lerden bu yana meme kanserinin görülme oranında ciddi bir artış olduğunu söyleyen Prof. Dr. M. Vecdi Ertekin ‘‘Meme kanseri dünyada kadınlar arasında en sık görülen malign tümördür. İstatistiklere göre her on dört kadından birinde memede kist gelişmekte. Ve bu kistlerin %50’si tekrarlayan hücrelerdir. 30 yaşından sonra risk artıyor. Menopoza giriş evresi olan 45-55 yaşları arasında artış oranında bir duraklama görülse de 55 yaşından sonra sıklığı hızla artıyor’’ dedi. Erken teşhiste bilinçli olmanın önemine dikkat çeken Prof. Dr. M. Vecdi Ertekin, meme kanserinin belirtilerini açıkladı.

Bu belirtiler varsa dikkat!

Memede veya koltuk altında ele gelen sertlik ya da şişlik,
Meme başında akıntı,
Meme başında içe doğru çekilme, çökülme veya şekil bozuklukları,
Meme başı derisinde değişiklikler,
Meme cildinde yara veya kızarıklık,
Meme cildinde ödem, şişlik ve içe doğru çekintiler olması(Portakal kabuğu görünümü)
Memede büyüme, şekil bozukluğu veya asimetri ya da renginde değişiklik(Kızarıklık vb.) şeklinde sıralanabilir.

Erken teşhis için kişisel müdahaleler çok önemli

20 yaşını geçmiş her kadın adetinin bittiği tarihten sonra ilk 10 gün içerisinde kendisini muayene etmelidir. Sadece ayda 10 dakika ayırarak yapılacak meme muayenesi ile kendinizi koruyabilirsiniz. Ayrıca düzenli kontrol, mamografi ve meme ultrasonografisi ile taramalar ihmal edilmemelidir. Bu tarama programları sayesinde erken evre meme kanseri yakalama oranları hızla artmaktadır.

Meme kanserinde risk faktörleri;

Birinci derece akrabasında meme kanseri olanlar,
12 yaşından önce adet olanlar,
İlk doğumu 30 yaşından sonra yapanlar,
Doğurmamış olanlar,
Menopozu 55 yaşından sonraya kalan kadınlar.
Bu risk faktörleri taşıyanların yapması gerekenler;
18 yaşından itibaren her ay kendini muayene etmeli,
25 yaşından itibaren her altı ayda bir klinik muayeneden geçmeli,
25 yaşında veya hastalığın görüldüğü aile bireyinin hastalığının başladığı yaştan 10 yıl önce mamografiye başlamalıdır.

Her şeye rağmen, ayda sadece 10 dakika ayırarak yapacağınız muayene ile meme kanserine karşı en büyük güvenceye sahip olabilirsiniz. Söz konusu belirtilerin biri dahi sizde varsa, zaman kaybetmeden bir onkoloji uzmanına başvurmalısınız. 

Meme kanserinde tedavi süreci nasıl olmalıdır

Günümüzde meme kanserinin tedavisiyle ilgili önemli gelişmeler söz konusudur. Yeni seçenekler sayesinde hastalığın teşhisi de tedavisi de daha kolay olmaktadır. Tedavinin ilk prensibi memenin korunmasına yöneliktir ve evreye göre değişiklik gösterir. Gelişmiş yöntemler ile kanserin ilk evresinde meme kaybı yaşanmadan önlem alınabilir. İleri evrelerde ise memenin cerrahi müdahale ile alınması söz konusu olabilir. Ancak plastik cerrahi ile rekonstrüksiyonu (yeni bir meme) yapılabilir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.