Uzmanı açıkladı! Emzirme anne ve bebek arasındaki bağı güçlendiriyor!

Uzmanı açıkladı! Emzirme anne ve bebek arasındaki bağı güçlendiriyor!

Ege Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Ebelik Bölüm Başkanı Doç. Dr. Hafize Öztürk Can, “Anne Sütü” ile ilgili bilgi verdi

Yenidoğan ve süt çocukları için ideal besin olan “Anne Sütü” ile beslenmenin önemine yönelik farkındalığı artırmak için yer yıl tüm dünyada 1-7 Ekim Dünya Emzirme Haftası olarak kutlanıyor. Her annenin kendi bebeğine özel olarak ürettiği anne sütü, yaşamın ilk 6 ayında bebeklerin ihtiyacı olan tüm besin maddelerini ve sıvıları içeriyor.  

Ege Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Ebelik Bölüm Başkanı Doç. Dr. Hafize Öztürk Can, “Emzirme, bebeğin büyümesi ve gelişmesi için çok önemli. Çünkü emziren annelerde hormonların salınımı nedeniyle rahatlama ve meme kanserini önleyici etkileri vardır. Aynı zamanda anne ve bebek arasındaki bağı güçlendirir. Bebeğin temel güven duygusunu geliştirmesini sağlar” diye konuştu.

Anne sütünün, içeriği açısından bebeğe en uygun besin olduğunu ifade eden Doç. Dr. Hafize Öztürk Can, “Bebek, ilk altı aya kadar su vermeksizin sadece anne sütüyle beslenmeli fakat anne etkin emziremezse ve bebekte bir sağlık sorunu varsa anne sütü ve ek besinlerle beslenebilir.   Anne sütünün herhangi bir eşi yok fakat anne sütü alamayan bebeklerde var olan koşullara göre inek sütü ya da keçi sütü tercih edilebilir.  Eğer bebekte alerjik veya metabolik bir durum var ise bunun için de bir hekime danışılmasında fayda var” dedi.

Annelerin emzirmeyle ilgili bir eğitim alması gerektiğini ifade eden Doç. Dr. Hafize Öztürk Can,  “Ülkemizde genelde eğitimler doğumdan sonra başlıyor fakat gebelikten itibaren eğitim almalılar. Meme bakımı için eğitim almalılar. Memenin büyümesi ve gelişmesini desteklemek için çok önemli. Bebek, doğumdan sonra emmeye hazır olmalı. Çünkü bazı annelerin meme ucu çıkık olmayabiliyor. Bunu gebelikten itibaren hazırlaması gerekiyor. Son olarak emzirmede anne, sütünün yeterli olacağı güveniyle başlaması, anne sütünün salınması ve arttırılmasında annenin emzirmeye olan inancı önemlidir. Bu nedenle gebelikten itibaren emzirmeyle ilgili eğitim verilmeli ve danışmanlık alınmalı” diye konuştu.
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.