Uzmanı açıkladı! Sigara içenler dikkat!

Uzmanı açıkladı! Sigara içenler dikkat!

Özel Egepol Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Rida Berilğen, sigara kullanan bireylerde corona virüs enfeksiyonunun  daha ağır seyredebileceğini söyledi. 

Yeni tip Corona virüs pandemisi devam ettiği sürece kalp hastalığı olsun ya da olmasın tüm bireylerin sağlıklı yaşam için gayret göstermesi gerektiğini belirten Dr. Rida Berilğen, özellikle sigaranın, yanlış beslenme ve egzersiz yetersizliğinin viral hastalıklara davetiye çıkardığını vurguladı.  Sigaranın, vücudun bağışıklık sistemini olumsuz etkilediğini dile getiren Dr. Rida Berilğen, yapılan akademik araştırmalarda tütün ürünleri kullananlarda corona bulaşı riskinin 14 kat fazla görüldüğünü ifade etti. 

Dr. Berilğen, “Sağlıklı beslenme ve egzersiz şüphesiz bağışıklık sistemini güçlendirir. Ancak özellikle kalp hastalarının bu dönemde gerekmedikçe dışarı çıkmamaları, dışarı çıkmak durumunda olanların ağız ve burunlarını kapatacak şekilde cerrahi maske takmaları, sosyal izolasyon kurallarına uymaları önem taşımaktadır. Yeterli sürede su ve sabun kullanarak el yıkamanın ya da el dezenfektanı kullanmanın, sosyal mesafeyi korumanın ve sigaradan uzak durmanın korona pandemisi sırasında  hayat kurtarıcı olacağı sürekli hatırlanmalıdır” diye konuştu.       

EGZERSİZ HAFTAYA YAYILMALI

Sağlıklı bireylerde haftada 2 buçuk ile 5 saat arası egzersiz yapılması önerildiğini dile getiren Dr. Berilğen sözlerini şu şekilde sürdürdü:  “Sağlıklı bir yaşam sürdürebilmek için günlük toplam 30 - 60 dakika egzersiz yeterli olmaktadır. Kilo problemi olan bireylerde bu süre uzatılabilir. Başlangıçta belirtilen sürelerde egzersiz yapamayan hastalarda süre kısa tutulmalı ancak zaman içinde kondisyon ve hastalık durumlarına  göre artırılması düşünülebilir. Tek bir günde uzun süre egzersiz yapmak yerine programın hafta boyunca günlere yayılarak yapılması daha uygundur.  Kalp Hastalarına tempolu yürüyüş önerilmektedir. Ancak salgın günlerinde sokağa çıkma kısıtlamaları nedeniyle yürüyüş yapamayacak hastalarımıza daha kısa sürelerle zorlanılmayacak ve evde yapılabilecek egzersiz programları  önermekteyiz. Kalp hastaları için ideal bir egzersiz orta yoğunlukta olmalıdır. Ek hastalığı bulunan bireylerin egzersize başlamadan önce doktorlarına danışarak bilgi alınmalı, egzersiz ağırlığı ve süresi doktor tarafından yapılan değerlendirme sonrası belirlenmelidir.” 

SAĞLIKLI YAŞAMIN TEMELİ BESLENME

Beslenmenin sağlıklı yaşamın temel öğelerinden biri olduğunu hatırlatan Berilğen, “Herhangi bir hastalığı bulunmayan bireylerde beslenmenin ağırlığını sebze, meyve, salata, az yağlı süt ürünleri oluşturmalıdır. Haftada en az iki gün balık önerilmektedir. Besinler pişirilirken kızartılmamalı, kavurulmamalı; haşlama, ızgara, fırınlama benzeri yöntemler tercih edilmelidir. Tuz tüketimi günde 5 gramı geçmemelidir. Margarin türevi yağlardan uzak durulmalı, zeytinyağı tercih edilmelidir. Diyabet, kalp damar hastalıkları ve hipertansiyon gibi hastalıklarda daha ayrıntılı diyet bilgileri edinebilmek için doktorlardan bilgi alınmalıdır” ifadesini kullandı.
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.