Uzmanı uyardı! Bu peynirlerden uzak durun!

Uzmanı uyardı! Bu peynirlerden uzak durun!

Brusella belirtileri, hemen hemen her hastalığa benzediği için tanı konulması oldukça zor olan hastalıklardan.

Brusella nedir, brusella belirtileri nelerdir sorusunun cevaplarını Enfeksiyon Hastalıkları Bölümü’nden Uz. Dr. Şirin Elmi açıkladı.İşte brusella nedir, brusella belirtileri nelerdir sorusunun cevapları…

Brusella nedir?

Ateş atakları ile seyreden bulaşıcı mikrobik hastalık olan brusella, insanlara da bulaşabilen bir hayvan hastalığı olarak belirtiliyor. Koyun, keçi, at, sığır ve köpekler arasında sıkça görülen hastalık gribal şikayetlerle başlıyor. Belirtileri hemen hemen her hastalığa benzediği için tanı konulması zorlaşabiliyor ve sinsice ilerliyor. Enfeksiyon Hastalıkları Bölümü’nden Uz. Dr. Şirin Elmi brusella hastalığı ve dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi verdi. 

Brusella belirtileri nelerdir?

Brusella, hayvanlardan insanlara bulaşmaktadır. Hastalık kendini hafif belirtilerden ağır şikayetlere kadar değişebilen akut veya kronik seyirli bir şekilde gösterebilir. Birçok hastalığı taklit edebilen sistemik bir enfeksiyon hastalığıdır. Ülkemizde ve gelişmekte olan ülkelerde yaygın görülen, ekonomik kayıplara neden olan ve gıda güvenliğini doğrudan etkileyen önemli önemli bir halk sağlığı sorunudur. 

Brusella görülme sıklığını artıran etkenler şunlardır;

•    Kırsal kesime seyahat olanağında artış 
•    Taze peynir ve krema tüketimindeki artış
•    Hastalığın görülme sıklığı 15-45 yaş grubunda en yüksektir
•    Çocuklar infeksiyona büyükler kadar duyarlıdır
•    İlkbahar ve yaz aylarında daha çok görülür
•    Hayvanların doğurganlık mevsimi ve abortuslar nedeniyle çevrenin kontaminasyonu
•    Hayvanlarda salgınlar görülmesi insan brusellozu oranını artırır
•    Köylerde ve hayvancılığın yoğun olduğu bölgelerde kentlere göre daha sık görülür

Bu kişiler risk altında;

•    Veterinerler 
•    Hayvancılıkla uğraşanlar
•    Kasaplar ve mezbaha çalışanları
•    Çiğ süt ve taze peynir tüketenler 
•    Laboratuvar çalışanları ve sağlık personeli

Pastörizasyon brusellayı öldürüyor

Brucella cinsi bakteriler 60 °C’de ısıtılmakla 10 dakikada ölür. Normal mide asidi mikroorganizmayı öldürmeye yeterlidir.  Hayvanların barındığı ahır tozlarında 6 hafta, suda 10 hafta canlılığını sürdürebilir. Düşük yapmış hayvan fetüsünde 75 gün, infekte çiğ sütten yapılmış dondurmada 30 gün, çiğ sütten yapılmış tuzsuz krema yağında buzdolabında 142 gün, %10 tuz içeren salamura peynirde 45 gün, % 17 tuz içerende ise 1 ay yaşayabilir. Ancak pastörizasyon ile ölürler. 

Etiketi olmayan ürünleri almayın!

Etiket bilgileri bulunmayan, kaynağı belli olmayan ve güvenli yerlerde üretildiğinden emin olunmayan süt ve süt ürünleri, et ve et ürünleri tüketilmemelidir. Pastörize veya iyice kaynatılmamış sütten yapılan süt ürünleri (peynir, krema, tereyağı, kaymak, dondurma gibi) tüketilmemelidir. Salamura peynirler en az 3 ay, yumuşak peynirler en az 6 ay bekletildikten sonra tüketilmelidir. Et ve et ürünleri yeterince pişirilmeden tüketilmemelidir. 

Hayvanlar hastalığa karşı aşılatılmalı

Hayvancılık işletmelerine kontrolsüz ve muayene edilmeyen hayvanlar sokulmamalıdır. Hayvanlar düzenli olarak bruselloza karşı aşılatılmalıdır. Hayvanlar atık yaptığında atık yavruya, yavru zarlarına ve plasentaya kesinlikle çıplak elle temas etmeden veteriner hekime müracaat edilmeli ve hastalık hakkında bilgi alınmalıdır. Hastalıklı hayvanlara ait atık yavru, yavru zarları, plasenta gibi materyaller, etrafa bulaştırılmadan yerleşim alanlarından uzak yerlere sızdırmaz poşet içerisinde, yırtıcı hayvanların (kedi, köpek, tilki, kurt, çakal gibi) ulaşamayacağı derinliğe, üzerlerine kireç dökülerek gömülmelidir. 

Hasta hayvanların sütünden uzak durun!

Hasta hayvanların bulunduğu ahırlar ve kullanılan alet ve ekipmanlar dezenfekte edilmeli, dezenfeksiyon işlemi periyodik olarak tekrarlanmalıdır. Hasta hayvanların sütleri kesinlikle tüketilmemeli, buzağılar emzirilmemeli, kaynatılarak imha edilmelidir. İşletmesinde hastalıklı hayvan tespit edilen kişiler ile bakıcıları veya bulaş olan kişiler sağlık kuruluşuna başvurmalıdır. Hücre içi bir bakteri olan Brusella bakterisini tedavi etmek için uzun süreli ve kombine, en az 2 antibiyotik içeren tedaviler kullanılmaktadır. Tuttuğu bölgeye göre tedavi süresi 6 hafta ile 9 aya kadar uzayabilmektedir.
 

Kaynak: Serpil Dokurel - PembeNar özel

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.