Uzmanı uyardı! Katarakta dikkat!

Uzmanı uyardı! Katarakta dikkat!

Ekol Hastanesi Göz Kliniği’nden Prof. Dr. Sinan Emre, “Deneyimli ellerde bu ameliyat 10-12 dakika sürüyor. Hasta damlayla uyuşturuluyor, kendinden geçmiyor fakat operasyon sırasında ağrı da çekmiyor" dedi.

Ekol Hastanesi Göz Kliniği'nden Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Sinan Emre, “Katarakt oluşan hastalarda görme yetisi yavaş yavaş azalır ve kişi günlük hayati fonksiyonlarını gerçekleştiremeyecek duruma gelir. Kişinin araba kullanmasını, gazete okumasını, sosyal hayatını, hobilerini yapmasını etkilediği zaman katarakt bir sorun olarak karşımıza çıkıyor” dedi.

prof.-dr.-sinan-emre_goz-hastaliklari-uzmani+.jpg

Kataraktın etkisi kişiye göre değişir

Katarakt etkisinin kişinin mesleğine ve sosyal hayatına göre farklılık gösterebileceğini dile getiren Prof. Dr. Sinan Emre, “Ressam bir kişiyi ele alırsak, bu hastanın tam görüşten yüzde 60-70 görüşe düşmesi onun işinde çok şeyi değiştirebilir. Fakat görmedeki aynı düşüş bir ev hanımında aynı etkiyi yaratmayabilir. Biz de bu yüzden hastanın sosyal ve iş hayatını da ele alıp bir çözüm sunuyoruz” dedi. 

Doğumsal Katarakt

Doğumsal kataraktın bebeklerde ortaya çıkan ve tedavi edilebilir bir durum olduğunu söyleyen Prof. Dr. Sinan Emre, “Sebepleri tam olarak bilinmemekle beraber, hamilelikte radyasyona maruz kalma, ilaç alımı gibi durumların sebep olduğu düşünülen ve yapılacak muayeneyle teşhis edilebilen bir durumdur. Tedavi kataraktın yoğunluğuna göre planlanır. 

Eğer katarakt çok yoğunsa hiç beklenmeden ameliyat gereklidir. Çünkü bebeklerde katarakt, ileriki dönemlerde görmeyi etkileyerek göz tembelliğine sebep olabilir. Bu yüzden görsel fonksiyonlar etkilenmeden zamanında müdahale ile kataraktı tedavi etmek gerekir” dedi. 

Eskiden doğumsal katarakt tedavisinde katarak alındıktan sonra bebeğin görmesinin kontakt lensle sağlandığını dile getiren Prof. Dr. Sinan Emre, “Teknolojinin gelişmesiyle bebekler için özel olarak üretilen göz içi lensleri de bir tedavi seçeneği olarak ortaya çıkıyor. Fakat bunun kullanılabilmesi için bebeğin belirli bir yaşa ulaşmış olması gerekiyor” dedi.

Erişkinlerde Katarakt tedavisi ve FAKO yöntemi

Erişkinlerde Katarakt ameliyatının yaygın olarak Fako yöntemiyle yapıldığını kaydeden Prof. Dr. Sinan Emre, “Deneyimli ellerde bu ameliyat 10-12 dakika sürüyor. Hasta damlayla uyuşturuluyor, kendinden geçmiyor fakat operasyon sırasında ağrı da çekmiyor. Katarakt çok yoğun değilse operasyon sonrası süre de kısalıyor” dedi.
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum